Recept: Falafel uit de airfryer

Alle catladies en hondenmensen hoeft ik het waarschijnlijk niet te vertellen, maar het is vandaag dierendag! Nu heb ik al een paar jaar geen huisdier meer, dus extra koekjes of piepende speeltjes hoeft ik niet meer in huis te halen. Toch ‘vier’ ik deze dag elk jaar op mijn manier. Voor mij is het vandaag namelijk ‘eet-geen-dierendag’. Een dagje vegetarisch, dat is toch wel het minste wat je op deze dag kunt doen toch? En met een heerlijke vleesvervanger zoals deze knapperige falafel uit de airfryer is dat helemaal geen straf!

Ik moet toegeven, ik kocht mijn falafel eigenlijk altijd kant-en-klaar in de supermarkt. En eerlijk is eerlijk, nog steeds doe ik dat soms, maar als ik even de tijd heb maak ik een voorraad homemade falafel die ik in porties invries. Ik wil niet zeggen dat ik per se betere falafel maak dan Vivera, maar het geeft me gewoon voldoening om het zelf te maken. En het is goedkoper!

Falafelbowl 1.jpg

Ik heb al meerdere pogingen gedaan om zelf falafel te maken, en telkens liep het uit op een grote smeerboel. Het falafeldeeg was veel te zacht en zodra ik het in mijn pan deed werd het een grote smurrie. Nu heb ik na een hoop experimenteren de oplossing gevonden! Wanneer je gedroogde kikkererwten gebruikt gaat het een stuk gemakkelijker dan wanneer je kikkererwten uit blik of pot gebruikt. Die zijn toch wat zachter en vochtiger.

Je kunt de falafel met van alles eten. Ik maakte er een lekkere bowl van met couscous, wortel, spinazie en een dressing van tahini.


Falafel uit de airfryer

Ingrediënten (voor 16 stuks):
– 150 gram gedroogde kikkererwten
– 2 teentjes knoflook
– scheutje citroensap (vers of uit een flesje)
– 1 eetlepel havermeel (of ander meel naar keuze)
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel korianderpoeder
– een handje verse peterselie
– snufje cayennepeper
– zout en peper
– olijfolie(spray)

Bereiding:
Week de kikkererwten een nacht in een ruime hoeveelheid vocht.

Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze in 20 tot 30 minuten beetgaar. Kook ze vooral niet helemaal tot moes.

Doe de kikkererwten samen met de knoflook in een blender of keukenmachine. Voeg het citroensap en een handje peterselie toe en pureer alle ingrediënten.

Roer het havermeel, het komijnpoeder, korianderpoeder, een snufje cayennepeper en wat peper en zout door het kikkererwtenmengsel.

Vorm met natte handen balletjes van het beslag en laat deze een half uurtje in de koelkast opstijven.

Leg de falafel op een bord of stuk bakpapier en spray er wat olijfoliespray overheen (of bestrijk ze met een kwastje met wat olijfolie). Leg de falafel in het mandje van de airfryer en bak ze 15 minuten op 160 graden. Je kunt de falafel ook in de oven afbakken. Bak ze dan zo’n 15 minuten op 175 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *