Mindful eating challenge

Je hebt een uur in de keuken gestaan om de perfecte maaltijd te maken. De hele keuken ruikt heerlijk naar jouw creatie en je kunt niet wachten om aan te vallen. Eerst even nog de afwas wegwerken en dan installeer je je met jou bordje homemade comfort food voor de tv. Aanvallen! Tien minuten later is je bordje leeg (of vijf in mijn geval) en je hebt eigenlijk geen hap geproefd van die heerlijke maaltijd. Je zat gedachteloos naar de tv te gapen terwijl je je avondeten naar binnen schoof. Herkenbaar? Voor mij wel en daarom ga ik komende week een challenge aan om eens echt te eten met aandacht. 

Ik denk dat iedereen zich zo nu en dan wel kan herkennen in de bovenstaande situatie. Is het geen tv dan is het misschien je telefoon of laptop. Of misschien ga je wel helemaal op in een spannend boek of ben je druk aan het kletsen met je kinderen terwijl je aan tafel zit. Echt proeven doe je dan niet. Als ik erover nadenk eet ik eigenlijk vrijwel nooit met echte aandacht. Zo zonde, want volgens mij kan ik toch aardig koken…

Deze challenge komt voor mij niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ben me de afgelopen tijd namelijk meer aan het verdiepen in mindfulness. Ik ben echt niet de stereotype Happinez lezeres of evenwichtige yogi, eigenlijk ben ik super nuchter. Maar eigenlijk is mindfulness goed voor iedereen. Je hoeft geen boeddhistische monnik te zijn om af en toe wat rust te nemen en even afstand te doen van al die gedachten die rondspoken in je hoofd. Daarom besloot ik het een kans te geven.

Mindfulness is alles behalve vaag en zweverig. Het is juist super praktisch. Het doel van mindfulness is meer te leven in het moment en aandacht te hebben voor de dingen die je doet. Dus als je je tanden poetst dan poets je je tanden en sta je niet 2 minuten met een tandenborstel tussen je kiezen je boodschappenlijstje te schrijven. Als je sport, dan sport je en ben je niet ondertussen je to-do lists aan het doornemen. Kortom, je doet wat je doet, maar dan ook écht. Hetzelfde geldt voor eten. Vaak zijn we afgeleid door van alles en nog wat terwijl we eten. Daardoor heb je geen aandacht voor wat je proeft of ruikt. Maar ook eet je snel onbewust te veel omdat je niet snel genoeg door hebt dat je voldoende hebt gegeten.

394f0a4b8211fdfc75854705bb5f883d
Tja, dat dus… en daarom ben ik begonnen met mindfulness.

De afgelopen weken heb ik al regelmatig met aandacht gegeten. Gewoon aan tafel, zonder afleiding. Ik merkte inderdaad dat ik opeens veel meer verschillende smaken in mijn eten kon onderscheiden. Daarnaast at ik veel rustiger en kauwde ik meer. Toch was de verleiding van nog snel even een YouTube video kijken of ondertussen even Instagrammen groot, dus meestal was die aandacht al snel weer verloren. Daarom is het tijd voor een uitdaging. Een week lang eten met aandacht. Doe je ook mee? Dit is wat we gaan doen:


  • Eten als je trek hebt. In plaats van eten omdat het zes uur is, eten omdat je lichaam het nodig heeft.  Als dat om vijf uur is, dan is dat om vijf uur, maar is dat pas om zeven uur, dan is dat ook prima.
  • Eten zonder afleiding van tv/telefoon/laptop/boeken/to-do lijstjes/… (In zoverre dit mogelijk is. Doordeweeks lunch ik bijvoorbeeld op school en eet ik mijn snacks onderweg. In die situaties kan het lastiger zijn om te eten zonder afleiding, maar doe wat kan. Dat hoort ook bij mindfulness. Het loopt niet altijd perfect. Merk het op, accepteer het en ga weer verder.)
  • Goed proeven wat je eet. Hoe is de smaak? Wat voor structuur heeft het eten? Is het warm of koud? Pittig of flauw?
  • Rustig eten en goed kauwen op je eten.
  • Maar vooral: GENIET van je eten!

Hier nog een paar tips:

bbcc437a901d1adda425cbbee04c5a0c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *