Koken met Princes: Fritatta Nicoise met tonijn

Twee weken geleden ontving ik weer een Bloginsiders pakketje. Samen met vele andere foodies ging ik aan de slag met de tonijn uit blik van Princes. Bij zo’n Bloginsiders pakketje krijg je altijd wat opdrachten. Eén van de opdrachten was een creatief gerecht met de tonijn. Pfffff…. tja, creatief met tonijn, wat maak je dan? Tuna melt? Sushi? Ik vond het allemaal niet super revolutionair. Tot ik op dit idee kwam…

Een van de meest klassieke gerechten met tonijn is voor mij toch wel de salade Nicoise. Volgens Wikipedia, zijn de traditionele ingrediënten van een salade Nicoise: rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, gekkote eieren, uien en olijfolie. Eventueel aangevuld met andere ingrediënten zoals sperziebonen, groene kruiden, kappertjes en kropsla. Nu weten we sinds de Urker vistaart allemaal dat Wikipedia niet de meest betrouwbare bron is, maar goed we doen het ermee. Bij het lezen van dit rijtje ingrediënten kreeg ik een idee. Al die basis ingrediënten kun je perfect verwerken in een fritatta. Je weet wel, zo’n omelet met aardappeltjes. Nou doe daar wat uit, knoflook, ansjovis, boontjes, tomaatjes, olijven en tonijn bij en je hebt de Fritatta Nicoise!

Fritatta nicoise 1.jpg

Fritatta vind ik een ideale snelle avondmaaltijd. Perfect om restjes groente uit de koelkast op te maken. Maar ik vind een koude fritatta ook altijd erg lekker als lunch. Doe wat stukken fritatta in een bakje, wat salade erbij en je bent ready to go!


Fritatta Nicoise met tonijn

Ingrediënten (voor 2 à 3 porties)
– 1 blikje tonijn
– 150 gram aardappelschijfjes
– 100 gram sperziebonen, vers of uit de diepvries
– 1/2 rode ui
– 1 teen knoflook
– 2 ansjovisfilets + eventueel wat extra als topping
– 3 eieren
– een scheut melk
– een handje cherrytomaatjes
– een paar zwarte olijven
– zwarte peper
– (olijf)olie om in te bakken

Extra: een ovenvaste koekenpan

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Als je verse sperziebonen hebt, dop deze dan en kook ze beetgaar. Als je gebruik maakt van diepvries boontjes, ontdooi ze dan even door ze in een bakje met kokend water te zetten.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes tot ze goudbruin kleuren. Haal de aardappeltjes uit de pan en leg deze apart. TIP: als je een airfryer hebt, kun je de aardappeltjes daar ook even in bakken.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd ook de ansjovisfilets in stukjes. Verhit ondertussen wat olijfolie in dezelfde koekenpan en fruit hierin de ui. Bak de ui op een laag vuur tot deze glazig begint te zien. Voeg dan de knoflook en ansjovis toe en bak deze enkele minuten mee.

Breek ondertussen de eieren en meng deze met een scheut melk en wat zwarte peper.

Verdeel het uimengsel over de bodem van de pan. Leg hierop een laagje aardappelschijfjes. Verdeel daarover de beetgare sperzieboontjes, de (uitgelekte) tonijn, gehalveerde cherrytomaatjes en wat zwarte olijven. Als je, net als ik, groot fan bent van ansjovis kun je nog wat rolletjes ansjovis toevoegen.

Giet vervolgens het eimengsel over de ingrediënten en zet de pan 20 tot 30 minuten in de oven. Wanneer het ei ook aan de bovenkant van de fritatta helemaal gestold is, is de fritatta klaar en kun je de pan voorzichtig uit de oven halen. Hij is heet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *