Koken met Zespri: Breakfast burger met gegrilde SunGold kiwi

Wist je dat 25% van de volwassen Nederlanders niet ontbijt! Zonde, want een lekker ontbijt is niet alleen een goede start van je dag, het is ook gewoon een heerlijk momentje om even wakker te worden en rustig op te starten. Voor mij is het ontbijt elke ochtend weer een feestje, ik kijk er elke ochtend weer naar uit. Is het ontbijt voor jou, net als voor vele Nederlanders toch een moetje? Probeer dan eens iets anders dan die boterham met pindakaas en maak ook van jouw ontbijt een gezond feestje. Ik help je alvast een handje met deze Breakfast burger met gegrilde Zespri SundGold kiwi. 

Nu het zomer is kun je extra uitpakken met je ontbijt. De winkel ligt vol lekker zomerfruit om van jouw ontbijt een feestje te maken. Voor deze burgers gebruikte ik de SunGold kiwi van Zespri. Deze kiwi’s zijn niet alleen lekker zoet, maar ook een goede bron van vitamine C. 1 kiwi bevat ruim de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. En zo’n kiwi is lekker veelzijdig. Lepel hem uit, roer hem door je yoghurt of top er je havermoutje mee. Super lekker allemaal, maar nu het zomervakantie is, en de wekker niet iedere ochtend om zeven uur gaat, kun je ook even de keukenprinses uithangen en je huisgenootjes, kinderen of vrienden verrassen met deze gegrilde kiwi breakfast burgers! Als dat geen feestje is…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een burger begint natuurlijk met een goede lap vlees, of kiwi in dit geval. De SunGold kiwi’s zijn lekker zoet. Door ze even te grillen in een grillpan karameliseert de bovenkant een beetje waardoor de zoete smaak nog sterker wordt. Natuurlijk zijn sausjes ook onmisbaar voor een echte burger. Nu snap ik dat je in de ochtend niet zit te wachten op een vette klodder mayo en flink lepel ketchup. Daarom bedacht ik daarvoor een morningproof alternatief: kwark en aardbeien ketchup. Doe dat alles op een lekkere homemade kokoskwarkbol en je bent klaar voor een lekkere en gezonde start van de dag.


Breakfast burger met gegrilde kiwi

Ingrediënten (voor 6 mini breakfast burgers):
– 2 Zespri kiwi gold
– 6 homemade kokoskwarkbollen (zie recept hieronder) of 6 mini hamburger broodjes
– 50 gram (diepvries) aardbeien
– 1/2 theelepel chiazaad
– 15 gram kokos
– 6 theelepels kwark of yoghurt
– 15 gram kokosflakes
– 6 takjes munt

Extra: een grillpan

Bereiding:
1. Maak eerst de aardbeien ‘ketchup’. Verwarm de aardbeien in de magnetron en prak ze met een vork tot moes. Voeg de chiazaadjes toe aan de warme aardbeien moes en roer deze goed door. Laat de ‘ketchup’ even staan zodat de chiazaadjes gaan geleren en je ‘ketchup’ indikt.
2. Rooster de kokosflakes in een hete koekenpan zonder boter of olie. Houd de flakes goed in beweging om te voorkomen dat ze aanbranden. Na 1 à 2 minuten beginnen de randjes van de kokosflakes bruin te kleuren en kun je ze uit de pan halen. Laat ze op een bordje afkoelen.
3. Verwarm vervolgens een grillpan op het vuur. Schil de kiwi’s en snijd de kontjes eraf. Die kun je zelf lekker opsnoepen. Snijd de twee kiwi’s vervolgens in 6 dikke plakken, dit worden de burgers. Leg de burgers in de grillpan en grill ze enkele minuten aan beide zijden tot er grillstrepen ontstaan.
4. Snijd de kokoskwarkbollen of hamburgerbroodjes doormidden en smeer op de onderkant een lepel kwark. Leg daarop wat sla, of in dit geval, wat blaadjes munt. Leg hierop de gegrilde kiwiburgers en top deze met wat aardbeien ketchup en geroosterde kokosflakes. Steek een prikker in de breakfast burger en het is tijd om aan te vallen!

Kokoskwarkbollen

Ingrediënten (voor 9 stuks*):
– 
250 gram havermeel
– 250 gram magere kwark
– 2 eieren
– 3 eetlepels kokosrasp
– 1 eetlepel ahornsiroop, agavesiroop of honing
– 1 theelepel bakingsoda
– snufje zout
– scheutje melk
– 1 eetlepel lijnzaad of sesamzaad

*Voor de burgers heb je 6 kwarkbollen nodig. De overige kun je enkele dagen bewaren in de koelkast als snack of invriezen.

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng het havermeel met de kokosrasp, bakingsoda en zout. Meng in een andere kom de natte ingrediënten: de kwark, eieren en siroop.
3. Voeg de natte ingrediënten toe aan het meelmengsel en roer alles goed door elkaar tot er en plakkerig deegje ontstaat.
4. Maak je handen een beetje nat zodat het deeg niet aan je vingers blijft plakken. Maak nu 9 bolletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met wat melk en strooi hier het lijnzaad of sesamzaad over.
5. Bak de kwarkbolletjes 25 minuten op 175 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *