Recept: Gebakken lucht granola

Wat at jij vroeger altijd als ontbijt? Vroeger at ik vaak ontbijtgranen van Kellogs als ontbijt. Voor mij gold, hoe meer chocolade hoe beter, dus ik at het liefste de chocolade rice krispies. Nu ik ze laatst in de supermarkt zag staan dacht ik, eigenlijk is het gewoon een hoop gebakken lucht… Het bracht me op het idee om mijn eigen gebakken lucht granola te maken. Met, je raad het al, een hoop gebakkenlucht én pindakaas!Deze gebakken lucht granola maak je eenvoudig in een pan. Je hebt er dus geen oven voor nodig. Als basis gebruik je graanvlokken zoals spelt, haver, tarwe, gerst of rogge, of een mix daarvan. Daar voeg je een berg gebakken lucht aan toe in de vorm van gepofte rijst, amaranth en popcorn. Om die gebakken lucht ook nog een smaakje te geven voegde ik wat pindakaas toe. Ik durf nu zelfs te zeggen dat deze gebakken lucht veel lekkerder is dan de gebakken lucht van Kellogs die ik vroeger altijd at!


Gebakken lucht granola

Ingrediënten (voor een grote pot):
– 125 gram granen zoals havermout-, spelt-, tarwe- of gerstvlokken (of gebruik een mix, zoals deze van de AH)
– 50 gram speltflakes (bijvoorbeeld deze van Zonnatura)
– 25 gram kokosflakes
– 50 gram gepofte rijst (bijvoorbeeld deze van Smaakt)
– 1 eetlepel popcorn mais
– 1 eetlepel amaranth
– 2 theelepels pindakaas
– 2 theelepels kokosolie
– grof gemalen zout

Bereiding:
1. Deze granola maak je in een koekenpan, je hebt dus geen oven nodig. Zet een koekenpan op het vuur en maak deze goed heet.
2. Rooster vervolgens de granen in de hete pan zonder olie. Houd de granen in beweging door regelmatig met de pan te schudden. Als je een lichte roostergeur begint te ruiken zijnde granen goed. Haal ze uit de pan en schud ze in een grote kom zodat ze kunnen afkoelen.
3. Doe hetzelfde met de speltflakes, de gepofte rijst en de kokosflakes. Let wel op, de kokosflakes roosteren erg snel, als je niet goed uitkijkt zijn ze zo verbrand. Voeg deze ingrediënten toe aan de geroosterde granen.
4. Doe nu een eetlepel popcornmais in de pan en dek de pan af met een (glazen) deksel. Schud de pan regelmatig heen en weer en wacht tot de popcorn poft. Je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare popcorn gebruiken, maar deze bevat vaak veel zout en/of olie. Meng de popcorn door het granenmengsel.
5. Pof vervolgens de amaranth op dezelfde wijze. Doe 1 eetlepel amaranth in de pan en dek deze af met de deksel. De amaranth is kleiner dan de mais en zal dus sneller poffen. Let goed op, want ook deze verbrand snel. Voeg de gepofte amaranth ook toe aan het granenmengsel.
6. Doe 2 theelepels kokosolie en 2 theelepels pindakaas in een kopje en smelt deze in de magnetron. Roer het mengsel goed door elkaar en giet het vervolgens over je granola. Bestrooi de granola met wat grof gemalen zout en meng alles goed door elkaar.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Je kunt de granola enkele weken bewaren, maar de gepofte rijst, amaranth en popcorn zal na enige tijd wat slapper worden. Ik denk dat dat geen probleem is, want geloof me, die pot is in no-time leeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *