Recept: Havermout met gekarameliseerde perzik en tijm

Dames en heren, havermoutfans en havermouthaters, morgen is het zover… Morgen sta ik, Miss Havermout, op Festival Mundial in Tilburg! Don’t worry, ik ga niet zingen, blokfluiten of dansen. Geloof me, dat wil je niet. Wel ga ik om half vijf in de Oase Area alles vertellen over mijn liefde voor havermout, eten en bloggen. Om alvast in de stemming te komen voor al die foodietalks en havermoutverhalen maakte ik dit spannende havermoutje. Even geen appel-kaneel of banaan-cacao combo’s, maar een iets gewaagdere variant met tijm!

Helemaal out-of-the-box is die combinatie van perzik en tijm nu ook weer niet. Deze combi wordt vaker gebruikt, vaak samen met wat blauwe kaas, brie of geitenkaas. Die drie ingrediënten smaken trouwens ook super goed op een tosti. Voor dit havermoutje liet ik de kaas achterwege en hield ik het bij perzik en tijm. De perziken heb ik gekarameliseerd in siroopje van water, honing en tijm en vervolgens nog even gegrild in de grillpan voor de mooie strepen.

13F57A2A-A92C-4DC6-A8B0-00575FB713FC.jpg

Ik moet je wel even waarschuwen, dit is niet het snelste ontbijt. Voor echt lekkere gekarameliseerde perziken heb je wat geduld nodig. Ik vind het daarom een perfect receptje voor een lazy sunday. Uitslapen, wat kokkerellen en dan met een lekker bakje havermout terug je bed in kruipen.


Havermout met gekarameliseerde perzik en tijm

Ingrediënten (voor 1 portie):
– 40 gram havermout
– 200 milliliter melk
– 2 perziken
– 1/2 theelepel tijm
– 1 theelepel honing
– 6 pecannoten

Bereiding:
1. Halveer de perziken en verwijder de pit. Ik doet dit op dezelfde manier als het halveren van een avocado. Je snijdt de perzik rondom langs de pit open. Vervolgens draai je de twee helften in tegengestelde richting om ze van elkaar, en van de pit, los te halen. Als dit niet lukt kun je de perziken ook in stukjes snijden.
2. Verwarm een bodempje water in een koekenpan en doe hier de honing en de helft van de tijm in.
3. Leg twee perzikhelften met de snijdkant naar beneden in de honing-tijm siroop. En verwarm de perziken. De perziken zullen eerst wat zachter worden, maar wanneer het water verdampt is, blijft alleen de honing in de pan over en zullen de perziken gaan karameliseren. Op dat moment is het ook opletten geblazen, want als je niet uitkijkt verbrandt de suiker en krijg je een bittere smaak. Houd de perziken dus goed in de gaten en keer ze regelmatig om om te kijken of ze al een mooi lichtbruin karamellaagje hebben.
4. Snijd ondertussen de overgebleven twee perzikhelften in stukjes.
5. Maak  nu de havermoutpap door de havermout en de melk samen met de overgebleven tijm en stukjes perzik in een pannetje te verwarmen. Na zo’n 5 minuten garen onder af en toe doorroeren heb je een mooie havermoutpap.
6. Haal de perziken uit de pan en wentel nu de pecannoten door de karamel die in de pan is achtergebleven. Eventueel kun je de perziken nog even op een hete grill leggen voor mooie grillstrepen, dit is niet noodzakelijk, maar wel heel mooi.
7. Doe de havermoutpap in een kommetje en leg hier de twee gekarameliseerde perzikhelften op. Hak de pecannoten grof en strooi deze over de havermout. Garneer je ontbijtje eventueel met wat extra tijm of wat honing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *