Recept: Salade à la SLA

Laast bracht ik eindelijk een bezoekje aan SLA. Dé hotspot voor iedereen die houdt van veel veggies. Ik dus! Bij SLA krijg je geen blaadje sla met plakjes komkommer voorgeschoteld, maar een overvolle kom vol groente en heerlijke toppings. Oh, en dat alles kun je meenemen of opeten in het volledige instaproof decor van de SLA winkel. Na mijn bezoekje aan SLA zat mijn hoofd weer bomvol inspiratie voor allerlei salades, dus de afgelopen weken heb ik lekker veel geëxperimenteerd. Deze salade met spelt, geroosterde groenten, gestoomde broccoli en vegetarische shoarma van Vivera was mijn favoriet. 

Even nog over het menu. Bij SLA heb je de keuze om zelf je salade samen te stellen of om een salade te kiezen uit het steeds wisselende menu. Ook is er elke maand een special, deze maand was hij samengesteld door Ellen Hoog. Toch koos ik niet voor Ellens favorite, maar ik ging voor de protein greens. Deze salade bestond uit eikenbladsla, zwarte bonen, quinoa, geroosterde zoete aardappel, gestoomde broccoli, komkommer, half gemarineerd eitje (die was roze!), avocado, tamari tempeh, koriander, cashew- & pecannoten, ik zei toch dat de salades bij SLA goed gevuld zijn! Daar over zat trouwens nog een dressing met tahini. Super lekker en ook voldoende als avondmaaltijd. De salade kostte trouwens 10 euro. Prima prijs voor een avondmaaltijd vind ik.

sla salade 2.jpg
Links: het super leuke interieur van SLA (SLA instagram) Rechts: de protein greens salade die ik at (ilovesla.com/menu)

Terwijl ik zat te genieten van mijn salade en de menukaart van SLA nog eens bestudeerde kreeg ik meteen allemaal ideetjes voor lekkere salades die ik zelf nog eens wilde maken. De volgende dag ging ik thuis dan ook meteen aan de slag met mijn eigen salade à la SLA. Uiteindelijk is dit hem geworden. Een salade met spelt, geroosterde groenten, gestoomde broccoli en vegetarische shoarma van Vivera. Sla salade 1.jpg


Salade à la SLA

Ingrediënten (voor twee grote salades)
– 100 gram spelt (dit kun je vervangen door rijst of quinoa)
– 4 grote handen verse spinazie
– 1 kleine broccoli
– 1 kleine zoete aardappel
– 2 wortels
– 2 pastinaken
– 1 klein blikje zwarte bonen
– 100 gram vegetarische shoarma van Vivera
– ter garnering (optioneel): verse peterselie

Ingrediënten voor de tahinidressing
– 1 eetlepel tahini
– 1 theelepel citroensap
– scheutje water
– peper en zout

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de zoete aardappel, wortel en pastinaken in grove stukken en leg deze op de bakplaat. Breng ze eventueel op smaak met wat zout en peper. Rooster de groenten ongeveer 20 minuten in de oven.
3. Gaar ondertussen de spelt in pan met een bodempje water. De spelt die ik heb kook je in 1 kwartier beetgaar, maar kijk even op de aanwijzingen op de verpakking hoe lang jouw spelt moet koken.
4. Snijd de broccoli in roosjes en stoom deze 5 minuten. Ik gebruik hiervoor een stoommandje dat je boven een pan met kokend water kunt hangen. Mocht je geen stoommandje hebben, dan kun je de broccoli ook kort koken. Stoom of kook de broccoli niet te lang, in een salade is het lekker als hij beetgaar is.
5. Haal de groenten na 20 minuten uit de oven. Schep de groeten een beetje om en maak wat ruimte vrij op de bakplaat. Leg hierop de vegetarische shoarma en plaats de bakplaat nog 10 minuten terug in de oven.
6. Maak nu de dressing. Doe de tahini samen met het citroensap, peper en zout in een bakje en roer dit door. Voeg vervolgens een scheutje water toe om de dressing wat vloeibaarder te maken. Proef de dressing en breng hem eventueel wat verder op smaak met peper, zout of citroensap.
7. Verdeel de spinazie en gekookte spelt over twee borden of kommen en meng hier de dressing door. Verdeel vervolgens de zwarte bonen, geroosterde groenten, gestoomde broccoli en de vegetarische shoarma over de salades. Garneer eventueel met wat takjes peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *