Recept: Falafelburger met gegrilde groenten en homemade hummus

Naast dat het vandaag een tropisch warme zondag in mei is, is het ook internationale hamburgerdag. Maar Ho, Wacht! Lees even dit blogje voordat je je tanden zet in een grote sappige hamburger. Hamburgers zijn natuurlijk super lekker, en een burgertje op zijn tijd moet natuurlijk kunnen, maar zo’n sappige lap vlees (of schoenzool als je hem verkeerd bakt) heeft wel een behoorlijke impact op het milieu. Daarom zet BOON (je weet wel, van die bonen) deze dag in het teken van Dag Hamburgerdag. Nu wil ik jullie geen vegetariër maken, laat staan dat ik jullie je vette hamburger van vanavond wil ontnemen, wel hoop ik dat ik je een beetje aan het denken kan zetten. Een stukje vlees op zijn tijd is, als je het mij vraagt, helemaal prima. Maar elke dag? Dat is nergens voor nodig. Nog los van het dierenleed dat met jouw hamburger gepaard gaat (want let’s be honest, dat lapje vlees in een plasticje was ooit gewoon een koe), vormt de productie van vlees een grote belasting voor het milieu. Ik kan dat nu uitgebreid gaan uitleggen, maar plaatjes zijn veel leuker toch?

dag hamburgerdag
Bron

Kort door de bocht gezegd is de vleesindustrie een grote uitstoter van broeikasgassen. Daarnaast kost het enorm veel water om vlees te produceren. Natuurlijk moeten die koeien water drinken, maar een veel groter deel van het water is nodig voor de productie van onder andere soja, wat verwerkt wordt tot veevoer. Volgens de site van Het Voedingscentrum kost het 1500 liter water om 100 gram rundvlees te produceren en 600 liter voor 100 gram varkensvlees. Dat is behoorlijk veel in vergelijking met een tomaat (20 liter per 100 gram) of een appel (80 liter per 100 gram). Al met al is de productie van dierlijke voedingsmiddelen verantwoordelijk voor 46% van onze watervoetafdruk. Dat is best een dingetje als je bedenkt dat slecht 3% van al het water op aarde zoet water is, waarvan ook nog eens een groot deel voorkomt in de vorm van ijs op de poolkappen of in gletsjers. Er blijf dus vrij weinig water over voor mensenlijke consumptie of het verbouwen van gewassen.

Zelf denk ik niet dat dit betekent dat we massaal vegetariër gaan worden. Wel denk ik dat we (veel) minder vlees moeten gaan eten. En dat betekent niet dat je dan geen burgers meer kunt eten, want gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel vegetarische vleesvervanger te koop. En die zijn trouwens ook écht lekker, in tegenstelling tot een paar jaar geleden toen ze toch vooral naar karton smaakten. Deze week kwam er weer een variant bij in het vegaschap, de falafelburger van BOON. Een burger gemaakt van kikkererwten afgemaakt met een krokant laagje quinoa.

In het kader van Dag Hamburgerdag besloot ik die falafelburger eens te proberen en ik maakte er een heerlijke burger van met homemade hummus en gegrilde groenten. Super lekker en gemakkelijk. De grootste uitdaging is dat ding in één keer in je mond proppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Of jij nu vanavond voor deze falafelburger gaat of voor de klassieke quarter pounder, het maakt mij niets uit, als je er maar van geniet. Maar ik hoop dat je er wel even bij nadenkt en gewoon een keer dat stukkie vlees vervangt voor een vegetarisch alternatief. Geef het een kans, al is het maar één keer per week. Je hoeft echt niet meteen een ‘die hard’ vegetariër te worden, alle kleine beetjes helpen. En mocht je internationale hamburgerdag nu niet op willen offeren voor een vegaburgertje, dan staat er morgen gewoon weer een meatlessmonday voor de deur.


Falafelburger met gegrilde groenten en homemade hummus

Ingrediënten (voor 2 burgers):
– 2 harde broodjes
– 2 BOON falafelburgers
– 2 volle eetlepels hummus (uit de supermarkt of zelfgemaakt met het recept hieronder)
– 1 paprika (kleur naar keuze, ik gebruikte een groene die ik nog over had)
– 8 plakken courgette
– 4 cherry tomaatjes
– ter garnering (optioneel): peterselie of koriander

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Rooster eerst de paprika. Doe dit door de paprika op een vork te prikken en hem boven het vuur van het gasfornuis te houden. Draai de paprika rond tot deze helemaal zwart is. Trust me, he-le-maal zwart! Laat de paprika vervolgens afkoelen en pel dan de zwarte schil eraf. Door het roosteren wordt de paprika wat zoeter. Mocht je nu geen gasfornuis hebben, dan kun je ook geroosterde paprika in een pot kopen in de supermarkt. Snijd de paprika in repen.
3. Leg de falafelburgers op een bakplaat en verwarm ze 8 tot 10 minuten in de oven.
4. Gril ondertussen de plakken courgette in een grillpan zonder boter of olie. Gril de plakken enkele minuten aan beide zijden tot er mooie grillstrepen op verschijnen. Heb je geen grillpan? Dan kun je de courgettes ook bakken in een pan met een klein beetje olijfolie.
5. Snijd de broodjes doormidden en leg ze de laatste 2 minuten bij de burgers in de oven zodat ze een beetje krokant worden.
6. Besmeer de broodjes met een dikke laag hummus. Nu is het tijd om te stapelen. Begin met de repen paprika, leg daarop de burger, vervolgens de courgette en tot slot nog wat plakjes cherrytomaat. Je kunt eventueel nog wat verse kruiden op je burger doen zoals koriander of peterselie.

Homemade hummus

Ingrediënten hummus:
– 400 gram uitgelekte kikkererwten
– 2 eetlepels tahin (sesampasta)
– Sap van een halve citroen
– 1/2 theelepel knoflookpoeder
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– peper en zout
– 1 eetlepel olijfolie

Extra: een staafmixer of keukenmachine

Bereiding: Pureer alle ingrediënten met de staafmixer of keukenmachine tot een puree. Proef de hummus en breng hem eventueel nog verder op smaak met wat meer peper, zout, knoflook- of komijnpoeder. Als de hummus te dik is kun je wat extra olie toevoegen. Bewaar de hummus in een afgesloten bakje of potje in de koelkast. Zo blijft hij enkele dagen tot een week goed. Je kunt ook een deel van de hummus invriezen om hem langer te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *