Let’s get personal: Terugkijken op een maandje vega

April stond voor mij in het teken van de vegaforimpact challenge van Youngimpact en Gisèle. Youngimpact daagt jongeren uit iets goeds voor de wereld te doen. Op hun site kun je je eigen challenge starten of deelnemen aan een van de bestaande challenges. Ik besloot mee te doen met Gisèle’s challenge en ging voor een maand lang vega eten. Aangezien het vandaag de laatste dag van April is, vond ik het de hoogste tijd om eens terug te kijken hoe me dat verging.

Was het moeilijk?
Nee! Absoluut niet. Zelf at ik al nauwelijks vlees. Af en toe at ik wat plakjes kipfilet op mijn brood of deed ik gehakt in mijn pastasaus. Deze maand verving ik die producten door vegetarische alternatieven zoals kaas of een lekkere vleesvervanger van Vivera. No problemo! Wel moest ik even wennen aan het feit dat ik nu een (tijdelijke) vegetariër was. Toen mama voorstelde frietjes te halen en me vroeg wat ik bij mijn friet wilde antwoordde ik meteen met mijn favoriete snack: ‘doe mij maar een kroket!’. Ik kreeg een rare blik van mijn moeder en toen besefte ik opeens ‘Ho wacht! Dat is niet vega!’. Dat vegetariër zijn zit dus nog niet helemaal in mijn systeem.

Heb ik gecheat?
Sorry, yes I did. Afgelopen vrijdag kwam mijn zusje bij me eten. We hadden al zo lang die dinnerdate gepland staan en waren van plan lekker fancy te koken. Inge wilde graag een lekker biefstukje bakken, dus ik besloot die dag een uitzondering te maken. We kochten wel die biefstuk met het beter leven keurmerk. But still, vlees is vlees, dus ik heb valsgespeeld. Verder heb ik me braaf aan de regels gehouden.

een maandje vega 1.jpg
Mijn brood belegde ik met lekker veel groente, hummus, pindakaas of geitenkaas. Als avondeten at ik naast groente veel peulvruchten, spinazie, noten, eieren, kaas of champignons om toch voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Ook at ik zo nu en dan een vleesvervanger zoals de vegetarische shaorma in deze heerlijke salade. 

Heb ik iets gemist?
Even denken… heb ik iets gemist? Aan de ene kant niet, maar aan de andere kant ook wel. Op zich vond ik het niet erg dat ik even geen vlees kon eten. Zoals ik al vertelde koop ik zelf nauwelijks vlees. In dat opzicht was het voor mij dus geen grote verandering. Aan de andere kant was het wel een soort van psychologische struggle. Als ik jou nu zeg dat je niet aan het welbekende roze olifantje mag denken, dan kan ik je garanderen dat dat het enige is waar je aan denkt. Hetzelfde geldt voor een kind dat je twee schaaltjes snoep voorzet. De regel is dat het linker schaaltje opgegeten mag worden, maar het rechter schaaltje moet blijven staan. Tja, welke snoepjes zijn dan het meest aantrekkelijk… de rechter natuurlijk! Dit gold de afgelopen maand ook voor mij. Ik mocht nu dus even geen vlees eten en ondanks het feit dat ik bijna nooit vlees eet en daar ook eigenlijk vrij weinig behoefte aan heb, kreeg ik de afgelopen maand soms enorme zin in een stukje vlees. Iets dat ik anders nooit heb. Gelukkig kon ik die cravings prima stillen met een vleesvervanger van Vivera, want mensen, die zijn zooo lekker. Ik kan de krokante kipschnitzel, vegetarische shoarma en pulled veggie echt aanraden!

En nu verder?
Misschien wel de belangrijkste vraag… Hoe nu verder? Ik blijf een overtuigd flexitariër, maar ik word geen echte vegetariër. Ik zal ook even uitleggen waarom. Ik geloof dat het beter is voor alles en iedereen om minder, of eigenlijk, zo min mogelijk, vlees te eten. Dit is beter voor de dieren, voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Toch geloof ik niet dat vlees eten an sich verkeerd is. Er is een hoop aan te merken op de manier waarop de vleesindustrie op dit moment in elkaar zit. En daar sta ik ook niet achter. Maar bekijk het eens zo. Wanneer we allemaal minder (veel minder) vlees gaan eten, dan kunnen we ook meer aandacht (en geld) besteden aan het dierenwelzijn van de dieren in de vleesindustrie. We kunnen onze dieren dan meer ruimte en tijd geven om op te groeien. We kunnen de boer een goede prijs betalen zodat hij goed zorg kan dragen voor de dieren en ja, dat is duurder dan de kiloknallers die je nu tegenkomt in de supermarkt, maar als je in plaats van zeven keer per week nog maar één of twee keer per week vlees eet, dan kun je je dat best veroorloven. Ik heb dus met mezelf afgesproken dat ik zo min mogelijk vlees eet. Als ik dan besluit om een keer vlees te eten koop ik goed vlees en laat ik de kiloknallers liggen. Tja, en als ik dan geen zin heb om daar een paar euro extra aan uit te geven, jammer dan, dan wordt het gewoon een vegetarische maaltijd.

Het is misschien een ideaalbeeld, en misschien ook helemaal niet realistisch, maar ik blijf erbij dat het beter is voor alles en iedereen om minder vlees te eten. Ook geloof ik dat niemand er iets aan heeft als ik principieel vegetariër wordt. Als ik nauwelijks vlees eet en gewoon een keer zin heb in een goede hamburger, dan vergaat de wereld ook echt niet als ik mijn tanden daarin zet. Ik denk dat een flexitarisch dieet echt de oplossing is. Maar dat moeten we daar wel met z’n allen voor gaan. Who’s with me?

0 gedachten over “Let’s get personal: Terugkijken op een maandje vega

 • mei 1, 2017 om 6:31 am
  Permalink

  Hi Hannah,
  Ik ben altijd meer een stiekeme bloggluurder en laat eigenlijk nooit berichtjes, maar ik wil je toch even zeggen dat ik vind dat je het enorm goed doet!
  Ik heb mijn instagram en Facebook gwdeactiveerd maar jouw website heb ik opgeslagen onder mijn favorieten zodat ik niks mis 🙂
  Naast dat ik je een heel creatieve kok vind, met prachtige foto’s en originele en duidelijke recepten vind ik je ook een eerlijke en slimme meid! Ik ben zelf ook een overtuigd flexitatier en zoals jij het hierboven beschrijft is precies zoals ik het voel en bedoel!
  Dus bij deze.. ik wil je even een dik vet compliment geven en hoop dat je nog lang veel plezier uit jouw website en je studie haalt. Veel liefs!

  Beantwoorden
  • mei 1, 2017 om 2:35 pm
   Permalink

   Wauw Pleun, wat een lieve woorden! Ik vind het altijd best spannend om mijn mening te uiten over dit soort onderwerpen, je kunt een hoop mensen op de tenen trappen, maar dit is hoe ik erover denk en ik vind het ook belangrijk om dit soort serieuze thema’s te bespreken. Heel fijn dat jij je er ook in kunt vinden. Dankjewel voor je lieve reactie. You made my day!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *