Recept: Double veggie brownies

Laatst had ik weer zin om iets lekker te bakken. Lekker, maar wel verantwoord, zodat ik elke dag kan genieten van een homemade snack. Op Instagram vroeg ik jullie wat ik moest maken en mijn inbox zat binnen no-time vol lekkere ideetjes. Ik kon niet kiezen, daarom besloot ik gewoon twee ideetjes te combineren tot deze extra veggie brownies. Ik verklap nog niet welke veggies ik erin deed, maar ik kan wel alvast zeggen dat er in deze hele brownie maarliefst 440 gram groenten zitten.

Veel van de tips die ik kreeg kwamen op 1 ding neer: chocolade. Brownies waren duidelijk de favoriet: pompoen brownies, courgette brownies, zoete aardappel brownies of zwarte bonen brownies, het klonk allemaal even lekker. Ik kon dus niet kiezen en besloot de laatste twee te combineneren tot zoete aardappel-zwarte bonen brownies. Dat is natuurlijk niet lekker uit te spreken dus ik noem ze gewoon extra veggie brownies.

extra veggie browmies 1.jpg

Lang, lang geleden, toen ik mijn blog net begon (oke, dat is een half jaar geleden, maar het lijkt al zo lang geleden als je naar die foto’s kijkt), maakte ik al eens deze zoete aardappel brownies. In die brownies zat 60 gram speltmeel. Dat liet ik weg in mijn extra veggie brownies, want door de extra zwarte bonen krijgt je beslag genoeg binding. Deze brownies zijn dus ook nog eens helemaal glutenvrij. En zoals ik al zei, met die extra bonen bevat dit recept 440 gram groente (dat is 48 gram per stukje), want ja, officieel is zoete aardappel een groente!

Tip: de brownies lijken erg zacht als ze uit de oven komen. Mijn tip is daarom om ze eerst helemaal af te laten koelen voordat je ze aansnijdt. Als ze afgekoeld zijn kun je de brownie prima in stukken snijden. Oh, en nog een tip, je kunt de brownies ook invriezen, zo kun je elke dag een stukje uit de vriezer halen om mee te nemen naar je werk of school.


Extra veggie brownies

Ingrediënten (voor 9 brownies):
– 1 groot blik zwarte bonen (400 gram, 240 gram uitgelekt)
– 200 gram zoete aardappelpuree*
– 1 banaan
– 2 eieren
– 4 eetlepels cacao
– 1 eetlepel ahornsiroop (of honing, agavesiroop of ander zoetmiddel naar keuze)
– 1,5 theelepel bakpoeder
– Ter garnering (optioneel): 30 gram pecannoten en 1 eetlepel cacaonibs

Extra: Een blender of keukenmachine, bakpapier en een vierkante bakvorm

*Zoete aardappelpuree kun je heel eenvoudig maken in de magnetron. Was de aardappel en prik er met een vork wat gaatjes in zodat het stoom uit de aardappel kan ontsnappen. Leg de aardappel op een bord en plaats deze 4 minuten op vol vermogen in de magnetron. Draai de aardappel om en plaats hem nog eens 4 minuten in de magnetron. Snijd de aardappel doormidden en lepel de puree uit de schil. Je kunt de aardappel natuurlijk ook gewoon schillen, koken en prakken met een vork, maar dat duurt iets langer.

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op  175 graden.
– Pureer de bonen, zoete aardappel, banaan en eieren in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de cacao, ahoronsiroop en het bakpoeder toe en meng deze goed door het beslag.
– Giet het beslag in de bakvorm en strooi wat gehakte pecannoten en cacaonibs over de bovenkant. Plaats de brownie in de oven en bak hem 25-30 minuten op 175 graden.
– Laat de brownie helemaal afkoelen en snijd hem dan in 9 stukken.

0 gedachten over “Recept: Double veggie brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *