Recept: Gort met gemarineerde tempeh

Heb jij al goede, gezonde voornemens voor 2017? Mijn plan is om gewoon lekker gezond door te gaan, zonder door te draaien in rare, onnodige diëten. Lekker veel groente en fruit, af en toe een stukje vlees of vis en natuurlijk mijn dagelijkse portie havermout. Klinkt goed toch? Hier alvast een gezond, voedzaam en lekker receptje: gort met gemarineerde tempeh. 

Gort en tempeh, wat is dat dan? Nou als je het mij vraagt zijn dat twee ingrediënten die je komend jaar zeker aan je kookrepetoir toe moet voegen. Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Deze worden tot grote plak geperst. Tempeh is te koop in het vleesvervangersschap van de supermarkt, maar ook bij de toko. Op De Groene Meisjes vindt je tips voor de bereiding van tempeh (een van die bereidingen heb ik ook gebruikt voor dit recept).

Gort wordt gemaakt van gerst, een graansoort. Mocht je daar nou nog nooit van gehoord hebben, dan is de kans toch groot dat je het ooit op hebt. Het wordt namelijk gebruikt in de productie van bier. Gerstekorrels kunnen met een slijpmachine geslepen worden tot mooie gladde korrels en die heten dan gort. Je oma maakte daar vroeger misschien gortepap van, een pap van karnemelk en gort, maar je kunt er ook allerlei andere lekkere dingen van maken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als alternatief voor risottorijst.

gortsalade-met-gemarineerde-tempeh

Met de gort en tempeh maakte ik een gemakkelijk maaltje. Moeilijk is het niet, maar het kost wel wat tijd. De tempeh moet een tijdje marineren en vervolgens samen met de groeten in de oven roosteren. Ook de gort moet wat langer koken dan de standaard snelkookrijst. Maar hé, in de tussentijd kun je mooi een buikspierkwartiertje houden (iets met goede voornemens…) of de was doen.


Recept: Gort met gemarineerde tempeh

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 200 gram pindatempeh uit de oven volgens het recept van De Groene Meisjes, ingrediënte hieronder
– 100 gram (parel)gort
– 1 blik kikkererwten (400 gram = 240 gram uitgelekt)
– 4 middelgrote wortels
– 1/2 groentebouillonblokje
– Olijfolie
– Komijnpoeder
– Peper en zout

Ingrediënten voor de tempeh (voor 2 porties):
– 200 gram tempeh
– 2 eetlepels ketjap manis
– 1 eetlepel sojasaus
– 2 eetlepels pindakaas
– 1 eetlepel ketchup
– 1/2 theelepel korianderpoeder
– 1 theelepel komijn
– 1/2 eetlepel azijn

Extra: bakpapier

Bereiding tempeh uit de oven:
1. Mix de ingrediënten voor de tempehmarinade in een kom, ovenschaal of groot diep bord.
2. Snijd de tempeh in plakken. Leg deze in de marinade en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Draai tussendoor paar keer om. Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 200 graden.
3. Kook vervolgens de gort in een halve liter groentebouillon. Afhankelijk van de soort gort duurt dit 30-45 minuten. Kijk even op de verpakking hoe lang jouw gort precies moet koken. Kijk af en toe of de gort niet droogkookt. Als dat wel het geval is, voeg dan wat extra water toe.
4. Snijd de wortels in grove stukken en laat de kikkererwten uitlekken. Spoel ze af om het vocht uit het blik eraf te spoelen. Leg de wortels en kikkererwten op een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier 1 à 2 eetlepels olijfolie over en breng ze op smaak met zout, peper en komijnpoeder. Zet de bakplaat in de oven en rooster de kikkererwten en wortels 15 minuten op 200 graden.
5. Leg na 15 minuten ook de gemarineerde tempeh op de bakplaat en zet deze nog zo’n 10 minuten terug in de oven.
6. Schep de gort op twee borden. Verdeel hier de wortels, kikkererwten en tempeh over. Je kunt de tempeh eventueel nog in reepjes snijden.

Tip: Houd je van tahini? Garneer je bord dan nog met een lepel tahini. Jummie!

 

 

0 gedachten over “Recept: Gort met gemarineerde tempeh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *