Recept: Springrolls met mango dipsaus

Ooit gehoord van springrolls? Eigenlijk zijn het gewoon gezonde loempia’s. Ze worden gemaakt van geweekte rijstvellen waar je een vulling in rolt. Met de vulling kun je helemaal je eigen ding doen. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met groente, vis, vlees, tofu, noedels of quinoa. Een goede springroll staat of valt met de dipsaus. Dat zit met deze springrolls wel goed, want de mango dipsaus die ik erbij maakt is echt een topper. 

Rijstvellen dus. Wat zijn dat en waar haal je ze? Rijstvellen zijn letterlijk ronde vellen gemaakt van rijst. De rijst wordt eerst vermalen en vervolgens geperst in dunne, ronde vellen. De vellen zijn hard, maar wanneer je ze even door een bak met lauwwarm water haalt worden ze flexibel. Ze zijn te koop bij de Aziatische toko, maar je kunt ze ook vinden in de meeste supermarkten (bij de toko zijn ze wel echt een stuk goedkoper).

springrolls met mangosaus 1.jpg

Het werken met rijstvellen is wel een uitdaging. Vooral de eerste keer. De rijstvellen zijn erg zacht als je ze geweekt hebt en ze kunnen ook behoorlijk plakkerig zijn. Je eerste springrolls zullen er dan ook echt niet mooi uit zien (de tweede, derde en vierde trouwens ook niet, sorry). Maar niet opgeven, gewoon lekker blijven rollen en uiteindelijk word ook jij een springroll master. In deze video zie je hoe je de springrolls oprolt.

Zoals ik al zei, je kunt de springrolls vullen met alles wat jij lekker vindt. Ik gebruik vaak de restjes groente die ik nog in de koelkast heb liggen. Dit keer was dat paprika, wortel, courgette en bleekselderij. Daarbij deed ik nog wat edamame (soja bonen) uit de diepvries en rijstnoedels. Springrolls hebben echt een dipsausje nodig. De rijstvellen zijn namelijk nogal smaakloos en dippen is gewoon leuk.  Je kunt voor lekker gemakkelijk gaan en je springrolls dippen in wat soja- of sweet chillisaus. Maar, met maar drie ingrediënten kun je ook mijn heerlijke mango dip maken. The choice is yours…

springrolls met mangosaus 2.jpg


Springrolls met mango dipsaus

Ingrediënten (voor 5 springrolls):
– 5 rijstvellen
– 75 gram rijstnoedels
– 1/2 paprika
– 1 wortel
– een stukje courgette van ongeveer 10 cm
– 1 stengel bleekselderij
– een handje edamame (vers of ontdooid uit de diepvries)
– 1/4 mango of een handje diepvries mango
– 1 theelepel sweet chillisaus
– 1/2 of 1 theelepel sambal (afhankelijk van hoe pittig je je saus wilt)

Extra: een staafmixer of blender

Bereiding:
1. Begin met het maken van de saus. Pureer de mango met de staafmixer of blender. Roer de sweet chillisaus en de sambal door de mangopuree. Proef je dipsausje en voeg eventueel wat extra sambal of chillisaus toe. Houd er rekening mee dat de springrolls zelf vrij neutraal van smaak zijn, de saus mag dus lekker pittig zijn.
2. Snijd alle groenten in dunne reepjes.
3. Doe de rijstnoedels in een bakje en overgiet ze met kokend water. Laat ze enkele minuten weken. Wanneer de noedels zacht zijn geworden kun je ze afgieten. Dit duurt echt maar een paar minuutjes.
4. Vul een grote schaal of koekenpan met lauwwarm water. De schaal of pan moet net zo groot of groter zijn dan de rijstvellen, zodat je deze gemakkelijk door het water kunt halen.
5. Neem een rijstvel dompel deze in het water. Als je merkt dat het rijstvel zacht wordt, leg je hem op een snijplank of bord. Laat het rijstvel niet te zacht worden, dan kun je het niet meer plat op je snijplank leggen zonder kreukels te krijgen.
6. Leg wat van de groenten en rijstnoedels aan de onderkant van het rijstvel en rol de springroll op zoals in het filmpje hierboven.

LET OP: als de springrolls even liggen drogen ze wat uit. De rijstvellen worden hierdoor erg plakkerig. Leg de springrolls daarom niet tegen elkaar aan. Als ze elkaar raken gaan ze aan elkaar vastplakken en dan krijg je ze moeilijk van elkaar los zonder ze te scheuren. Omdat ze wat uitdrogen is het ook het lekkerste om de springrolls meteen op te eten. Je kunt ze bewaren, bijvoorbeeld voor de lunch de volgende dag, maar rol ze dan wel in wat plastic folie. Ook dan drogen de springrolls nog steeds wat uit en worden de rijstvellen wat harder, maar ik vind ze dan toch nog lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *