How to: Zoats, havermoutpap met courgette

Ondanks alle fancy pannenkoeken, wafels en mugcakejes blijft een bakje havermoutpap mijn favoriete ontbijt. En dan vooral een lekker grote kom zoats, oftewel havermoutpap met courgette. Elke keer dat ik een foto van dit ontbijtje op Instagram plaats krijg ik de vraag hoe je die zoats nu eigenlijk maakt.Om in een keer al die vragen te beantwoorden is hier een How to make zoats.

Een tijdje geleden plaatste ik ook al het recept voor zoats op mijn blog (hier). Tientallen bakjes zoats verder heb ik nu echter dé perfecte verhouding van ingrediënten gevonden, dus dat verdiende wel een nieuwe blogpost.

Waarom zou je courgette aan je havermoutpap toevoegen? Allereerst krijg je door het toevoegen van wat courgette aan je ontbijt meteen een kleine portie groente binnen, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maar dat is voor mij niet de reden dat ik zo weg ben van zoats. Door het toevoegen van courgette krijgt je papje meer volume. Meer pap dus! En daar houd ik van, véél eten! Je kunt natuurlijk ook gewoon meer havermout door je pap gooien, maar dan krijg je ook meteen meer calorieën en koolhydraten binnen. Courgette bevat nauwelijks calorieën dus het is de ideale manier om je maaltijd wat meer volume te geven zonder veel extra calorieën toe te voegen. Oh en voor iedereen die bang is dat dit ontbijtje naar courgettesoep gaat smaken, je proeft de courgette echt niet. Vooral niet als je wat smaakmakers zoals kaneel of cacaopoeder en wat fruit aan je pap toevoegt.

DE BASIS

How to make zoats

Voor de basis zoats heb je het volgende nodig (voor 1 persoon):
– +/- 10 centimeter courgette, meer mag natuurlijk altijd
– 35 gram havermout (als je een grote eter bent kun je wat meer gebruiken)
– 150 milliliter melk*
– 100 milliliter water*
– Een rasp
– Een (houten) lepel
– Een pannetje

*Je hebt 250 milliliter vocht nodig. Je kunt hiervoor water, koemelk, sojamelk, amandelmelk, havermelk of zelfs chocolademelk gebruiken. Ik kies altijd voor een combinatie van melk en water, maar je kunt ook alleen de melk naar jouw keuze gebruiken.

Rasp het stukje courgette in de pan. Voeg de havermout, melk en het water toe. Zet het pannetje op het vuur en verwarm dit onder af en toe doorroeren. Na ongeveer 5 minuten is je courgette-havermoutpap klaar.

ZO MAAK JE HET LEKKER

How to make zoats1

Hoera, je hebt nu een pannetje zoats gemaakt, maar eerlijk is eerlijk, dit basispapje is niet echt lekker. Voeg daarom aan je basisingrediënten wat extra’s toe om een écht lekker ontbijt te maken. Je kunt wat van de ingrediënten hierboven combineren of de restjes uit je koelkast opmaken. Een aantal van mijn favoriete combi’s zijn:

– 1 theelepel kaneel met 1 appel in stukjes
– 1 à 2 theelepels cacaopoeder met 1 banaan in stukjes
– 1 afgestreken eetlepel pindakaas met 1 banaan in stukjes
– 1 eetlepel geraspte kokos met diepvries (of verse) mangostukjes
– een drupje vanille essence en diepvries bosvruchten
– 1 à 2 theelepels cacaopoeder met rood fruit (aardbeien, frambozen, kersen, vers of uit de diepvries)

Deze extra’s kun je tegelijk met de basisingrediënten in je pannetje gooien, zo worden ze lekker warm of je kunt eerst je basispap maken en deze vervolgens garneren met de extra ingrediënten.

 

 

0 gedachten over “How to: Zoats, havermoutpap met courgette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *