Follow the foodie: De hotspots van Antwerpen

Afgelopen week, dinsdag, woensdag en donderdag, ben ik met mijn zusje Inge op zoek gegaan naar de leukste plekjes van Antwerpen. We hebben een aantal leuke pareltjes gevonden. Van de beste bonbons van de stad tot steamed pork buns in een écht Chinees restaurant. Follow me, ik zet de leukste hotspots hier voor je op een rijtje. En omdat je natuurlijk niet alleen maar kunt eten heb ik ook nog wat tips om de tijd tussen de maaltijden te vullen. 

Raw salad company

antwerpen 2

Als je van salades houdt moet je zeker een bezoekje brengen aan de Raw salad company. Op het menu staan verschillende salades met alleen maar verse ingrediënten. Maar je kunt er ook zelf je salade samenstellen. Als eerste kies je je bladgroente. Daarna kies je de vulling voor je salade uit een lange lijst van groenten en granen. Tot slot kies je nog een dressing en nootjes om het geheel af te maken. Mijn salade bestond uit spinazie, kikkererwten, linzen, rode bietjes, quinoa en avocado. Afgemaakt met cashewnoten en een heerlijke curry dressing. De salade kun je ter plekke opeten of meenemen. Ik raad je aan dat laatste te doen en je salade lekker mee te nemen naar de botanische tuin die een paar straten verderop ligt. De botanische tuin is vrij toegankelijk en is echt een super mooi en rustig plekje om even te genieten van je salade weg van alle drukte van de stad.

Raw salad company
Adres: Kammenstraat 55
Prijs: De salades op de kaart kosten tussen de 8 en 10 euro. Een zelf samengestelde salade kost 8 euro.

Botanische tuin
Adres: Leopoldstraat 24
Prijs: gratis

Kaffeenini

antwerpen 3

Val jij wel voor goede koffie en een hipsterinterieurtje (lees: een racefiets aan de muur en het tapijtje van je oma op de vloer), dan moet je een bezoekje brengen aan Kaffeenini. Ik hoop dan wel dat je geen last hebt van keuzestress, want er staan zoveel drankjes op de kaart. Van een cookie crumble cappuccino tot een iced kiki homemade ice tea (vraag me niet wat het is…). Daarnaast kun je bij Kaffeenini terecht voor een lekker recht toe recht aan ontbijtje of een iets avontuurlijkere bagel. Omdat het zo warm was kozen Inge en ik voor een lekkere koude koffie. Ik had de Iced moccaccino, een koude koffie verkeerd met chocolade en karamel. Inge nam de Iced vanillatte, een koude latte met vanillesmaak.

Kaffeenini
Adres: Nationalestraat 114
Prijs: De fancy koffie en theetjes kosten tussen de 2 en 4 euro. Ook voor een ontbijtje kom je met dat bedrag een heel eind. De bagels kosten 6 euro.

Balls & Glory

antwerpen 4.png

Of je nu van simpel eten houdt, eens iets nieuws uit wilt proberen of niet veel geld uit wilt geven, de Balls & Glory heeft het allemaal. Wie net als ik verslaafd is aan 24 Kitchen kent de eigenaar van dit restaurant vast. Het is namelijk niemand minder dan Wim Ballieu, de vrolijke Vlaamse kok uit het programma ‘Goe gebakken’. In zijn restaurant Balls & Glory worden, je raadt het al, ballen verkocht. Elke dag staan er vier ballen op het menu. Maar dit zijn niet zomaar ballen, het zijn gevulde ballen. Naast een varkens- en kippengehaktbal staat er ook elke dag een veggiebal op het menu. Bij binnenkomst kies je de bal die jij wilt en je kiest voor een salade of stoemp (Vlaams voor stamp). Vervolgens ga je zitten en binnen enkele minuten ligt er een heerlijke gevulde bal voor je neus. Inge en ik kozen allebei de varkensgehaktbal gevuld met champignons en truffel. Mijn bal lag op een bedje van erwtjes-wortelstamp en die van Inge lag op een heerlijke watermeloen salade. Op tafel staat gratis water, maar er staan ook elke dag twee lekkere sapjes op het menu. Inge en ik bestelden een appel-rabarbersapje bij onze ballen, echt een aanrader! Als je na de stoemp met gevulde bal nog ruimte over hebt kun je je maaltijd afsluiten met een stuk vers fruit. Dat staat namelijk overal op tafel en mag je gewoon pakken.

Als je met je goedgevulde buikje de deur uit loopt bij Balls & Glory, kijk dan eens naar links. Dat hoge, oranje gebouw, dat is het MAS, het Museum Aan de Stroom. Wat er te zien is in dit museum? Geen idee! Maar wat er te zien is óp dit museum dat is het mooiste uitzicht van heel Antwerpen. Hoewel je voor de exposities in het MAS een kaartje moet kopen, kun je gratis genieten van het mooie uitzicht dat de tiende verdieping van het MAS biedt. Loop gewoon het gebouw binnen en neem de tien roltrappen naar boven. Op het dak aangekomen heb je een uitzicht over de hele stad. Het panoramaterras is open tot middernacht, dus loop na een lekkere Balls & Glory maaltijd eens binnen voor een uitzicht op Antwerp by night.

Balls & Glory
Adres: Felixpakhuis – Godefriduskaai 30
Prijs: Een gevulde bal met stoemp of salade kost 12,50. Inge en ik namen daar nog een drankje bij en moesten samen 30 euro afrekenen.

MAS
Adres: Hanzestedenplaats 1
Prijs: Een bezoek aan het panoramaterras is gratis.

Maona

antwerpen 5.jpg

Heb je na je koffietje bij Kaffeenini nog geen genoeg van fancy koffie- en theetentjes dan heb je geluk, Antwerpen barst van de leuke zaakjes waar je je dagelijkse dosis caffeïne (of theïne) kunt vinden. Maona is er daar eentje van. Ook hier een uitgebreid assortiment aan koffies, theetjes, cappuccino’s en latte’s. Inge koos voor een verse gemberthee. Deze vonden wij wel erg zoet omdat er best veel gembersiroop in zat. Ik had een homemade ice tea met verse munt en citroen, die was echt precies goed. Je kunt je koffie of thee to go nemen of lekker opdrinken op het zonnige terras.

Maona
Adres: Schoonbekeplein 23 (Antwerpen centrum) en Karel Oomsstraat 5 (Antwerpen-Berchem)
Prijs: De koffies en theetjes bij Maona kosten tussen de 2 en 4 euro.

Chinatown – Fong Mei

antwerpen 6.jpg

Als je zin hebt in een écht avontuur dan ga je eten in Chinatown. De Antwerpse Chinatown ligt vlak naast het centraal station. Door de enorme, opzichtige poort kan dit niet missen. Na wat rondlopen vonden Inge en ik het perfecte Chinese restaurantje. De gebraden eenden hingen hier voor het raam en de dagspecials waren in het Chinees op een briefje gekriebeld. Verder hingen er tal van positieve recensies op het raam en het zaakje zat vol Chinezen. Als je dus een echte Chinese maaltijd wilt eten, en niet een Hollandse versie daarop, moet je hier zijn. Het zaakje heet Fong Mei en wordt gerund door super vriendelijke Chinezen. De menukaart staat vol met dingen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Dat gold voor ons in ieder geval. We bestelden op de gok vier kleine gerechtjes (dim sum) met daarbij bami goreng. Onze tafel stond uiteindelijk vol met steamd pork buns (bapao zoals het hoort), gestoomde spareribs (met kraakbeen en al, beetje jammer), steamed buns met groenten in gembermarinade en wat dubieuze gestoomde garnalenballetjes. Naast dit soort kleine gerechtjes kun je ook soep of schotels bestellen en zelfs complete rijsttafels.

Mocht je Fong Mei nu niet zien zitten, dan vind je in Chinatown nog veel andere leuke zaakjes waar je echte Aziatische gerechten zoals noodles, rijstgerechten of springrolls kunt eten.

Fong Mei
Adres: Vanarteveldestraat 65
Prijs: Inge en ik hadden ieder een drankje en we hadden vier kleine gerechtjes met een portie bami goreng. We moesten 27,30 euro afrekenen. De kleine gerechtjes kostten 3,50 tot 6,50 euro.

The Chocolate Line

antwerpen 9.jpg

Een tripje naar Antwerpen, of naar welke andere Belgische stad dan ook, is niet compleet zonder echte Belgische chocolade. Tja, die kun je dan natuurlijk kopen bij een keten als Leonidas, maar als echte foodie moest en zou ik een kijkje nemen in de winkel van Dominique Persoone. In de winkel The Chocolateline kun je zijn creaties kopen. Van de beruchte chocolate shooter (een apparaatje om chocolade te snuiven) tot een potje chocolate pills (chocolade is natuurlijk het beste medicijn). Maar je kunt er ook terecht voor bonbons in de meest exotische smaken. Goedkoop is het niet. Een doosje met drie bonbons kost 3,90 euro, maar dat is deze smaaksensatie echt wel waard. Ik had een bonbon met bacon en quinoa (HEAVEN!!), een bonbon met honing en vlierbloesem en een bonbon met passievrucht. Ook als je niet van chocolade houdt – wat ik me dus niet kan voorstellen – is een bezoekje aan The Chocolateline in Antwerpen de moeite waard. De winkel is namelijk gevestigd in een super mooi oud pand. De wanden en plafonds zijn beschilderd met prachtige muurschilderingen, je zou bijna vergeten dat je in een chocoladewinkel bent (bijna, want de geur herinnert je daar wel aan).

The Chocolateline
Adres: Paleis op de Meir – Meir 50
Prijs: Een doosje van 3 bonbons kost 3,90 euro.

De Ruien 

de ruien.jpg

Heb je na al dat eten behoefte aan wat lichaamsbeweging dan heb ik de perfecte activiteit voor je: een wandeling door de ondergrondse riolen van Antwerpen. Don’t worry, dat klinkt smeriger dan het is. Antwerpen was vroeger net als veel andere oude steden een grachtenstad. Omdat de burgers al hun rotzooi in de ruien (grachten) gooiden ging het behoorlijk stinken in de stad. Napoleon gaf daarom de opdracht om alle ruien van gewelven te voorzien. De ruien zijn daarom nu nog steeds onzichtbaar als je door de stad loopt en doen inmiddels al lang geen dienst meer als riool. Je kunt met een tablet om je nek en regenlaarzen aan je voeten een wandeling maken door dit ondergrondse gangenstelsel. Onderweg krijg je op je tablet filmpjes te zien met informatie over de stad. Erg leuk en toch weer eens iets anders dan een standaard stadswandeling. Heb je geen zin om te lopen? Je kunt ook een boottochtje door de ruien maken met een gids.

De ruien
Adres: Suikerrui 21
Prijs: Een ticket voor de tabletwandeling kost 16 euro, voor een boottochtje betaal je 5 euro.
Duur: De tabletwandeling duurt 1 tot 1,5 uur. Het boottochtje duurt een kwartiertje.

Dat zijn ze dan, mijn tips voor een leuk tripje naar Antwerpen. In die drie dagen kon ik natuurlijk niet alle hotspots in deze grote stad bezoeken. Op de site van De groene meisjes vind je nog meer plekjes die een bezoekje waard zijn.

0 gedachten over “Follow the foodie: De hotspots van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *