Recept: Healthy sushi met zilvervliesrijst, avocado en tofu

Sinds kort schrijf ik iedere twee weken een recept voor ilovehealth.nl. Afgelopen week was dat een receptje voor healthy sushi gemaakt van zilvervliesrijst, avocado en tofu. Deze vond ik zo lekker dat ik het recept ook even hier met jullie wilde delen.

Ben je benieuwd hoe ik op dit receptje kwam? Lees dan even mijn gastblogje op I love health. Je vind het hier. Op de site staan trouwens nog veel meer leuke artikelen over gezondheid, sport en eten. Zeker even het kijken waard dus. Wil je gewoon de sushi maken? Scroll dan even naar beneden want daar vind je het recept.

healthy sushi


Healthy sushi met zilvervliesrijst, avocado en tofu

Ingrediënten (voor 1 persoon, 8 stukjes sushi):

– 1 nori vel
– 50 gram zilvervliesrijst
– ½ grote avocado of 1 kleine
– Zout en peper
– ¼ courgette
– een blok tofu
– 1 eetlepel sojasaus
– 1 theelepel sambal
– ½ theelepel gemberpoeder
– Kokosolie
– Ter garnering (optioneel): sesamzaadjes en sojasaus

Extra: een sushimatje om de sushi op te rollen (ik was mijn matje kwijt en gebruikte een theedoek. Dit lukt in principe ook. Wil je het jezelf echter niet onnodig moeilijk maken, haal dan gewoon een sushimatje bij de toko of supermarkt)

Bereiding:

1. Begin met het marineren van de tofu. Snijd een plak van 1 centimeter dik van je blok tofu af. Snijd deze plak vervolgens in lange repen van 1 centimeter breed.
2. Dep de tofurepen met keukenpapier droog en leg ze vervolgens in een bakje.
3. Doe de sojasaus, sambal en gemberpoeder ook in dit bakje en wrijf deze marinade met je vingers in de tofu. Zorg ervoor dat de reepjes aan alle kanten bedekt zijn met de marinade. Zet de tofu minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
4. Breng een pannetje water aan de kook en kook hierin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
5. Verwarm wat kokosolie in een pan en bak hierin de tofureepjes. Bak de repen aan elke zijde enkele minuten tot ze lichtbruin kleuren.
6. Snijd ondertussen het stuk courgette in reepjes.
7. Giet de rijst af, laat even afkoelen en prak de avocado erdoor. Breng het rijstmengsel op smaak met wat zout en peper.
8. De ingrediënten staan klaar, nu begint het echte werk, het rollen van de sushi. Leg een nori vel met de ruwe kant naar boven op een sushimatje. Verdeel de rijst in een egale laag over het nori vel. Laat aan de boven en onderkant ongeveer 1 à 2 centimeter vrij, dit is gemakkelijker met rollen. Leg wat reepjes courgette en reepjes gemarineerde tofu in een strook op de rijst aan de onderkant van het nori vel. Gebruik je matje vervolgens om de sushi op te rollen.
(TIP: op Youtube staan veel video’s waarin de techniek voor het rollen goed wordt uitgelegd. Dus als je nu denkt ‘dit gaat me nooit lukken’ kijk dan eens zo’n video, zo is het mij ook gelukt!)
9. Je sushi rol is nu klaar. Snijd hem met een scherp mes in acht stukjes en serveer deze met wat sesamzaadjes en sojasaus om in te dippen.

0 gedachten over “Recept: Healthy sushi met zilvervliesrijst, avocado en tofu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *