What I eat in a day #3: VEGAN + een receptje voor gemarineerde tofu

Deze week eet ik een weekje vegan. In deze blog leg ik uit waarom. Het leek me leuk om jullie te laten zien wat ik op zo’n vegan dagje eet. Geen bakjes kwark of omeletjes vandaag, maar wat dan wel? Nou dit dus!

ONTBIJT

Veganeetdagboek ontbijt.jpg

Ik begon de dag met één van mijn favoriete ontbijtjes: zoats! Maar vandaag natuurlijk wel vegan style, dus ik gebruikte geen ‘gewone melk’ maar amandel melk van AH huismerk (die is best wel lekker!). Ik gebruikte 30 gram havermout, 250 milliliter melk, een stukje courgette, een halve banaan, een halve nectarine en wat diepvries frambozen. Oh ja, en ik deed er wat vanille essence bij, die ik laatst kocht bij de toko. Die is zo lekker, sinds ik het in huis heb gooi ik het overal bij.

TUSSENDOOR: Als tussendoortje nam ik de halve nectarine die ik nog over had van het ontbijtje.

LUNCH

Veganeetdagboek lunch.jpg

Mijn lunch bestond uit drie sneetje volkoren brood (want als vegan hoeft je echt geen moeilijke quinoa salades te eten hoor). Twee belegde ik met Zonnatura pompoenspread (echt een aanrader!), wat sla en plakjes courgette. De derde boterham besmeerde ik met pindakaas en het halve banaantje dat over was van mijn ontbijt. Match made in heaven!!

TUSSENDOOR

Veganeetdagboek tussendoor.jpg

Eigenlijk moest ik vanmiddag werken, maar het was zo rustig dat ik vannochtend gebeld werd dat ik vandaag en morgen niet hoeft te komen. Ik werk als uitzendkracht bij CZ op de afdeling documentverwerking, waar ik de ingediende nota’s verwerk. En ja, wie gaat er met die mooie weer nu nota’s indienen? Niemand, dus geen werk voor mij. Er zat maar een ding op: ZWEMMEN! Ik nam een bakje fruit mee als tussendoortje: een kwart meloen, een nectarine en wat diepvries frambozen.

Toen ik thuis kwam had ik zo’n zin in een bakje kwark, maar die slaan we deze week over, dus ik nam een schaaltje Alpro mild&creamy met wat Zonnatura Roasties.

AVONDETEN

Veganeetdagboek avondeten.jpg

Voor dit bordje zou je bijna vegan worden toch? Een grote kom gevuld met kurkuma zilvervliesrijst, gemengde sla, sojaboontjes, julienne wortel, reepjes courgette en gemarineerde tofu. Ik had nog nooit tofu gegeten, maar ik was op zoek naar een eiwitrijk ingrediënt voor mijn avondeten, dus ik besloot het eens te proberen. Met een lekkere marinade erop is het super lekker. Het receptje voor mijn marinade en de bereiding van de tofu vind je hieronder. Trouwens, ik moest vanavond werken, dus deze foto is van gisteren. Vandaag heb ik alles in een bakje gepropt en meegenomen naar mijn werk. Prima to-go dinertje.

TUSSENDOOR: Als tussendoortje nam ik een bakje met twee rijstwafels en wat tomaatjes mee naar mijn werk en een stukje healthy (vegan) carrotcake (recept).

Kortom, je kunt prima eten als vegan – alleen geen kwark.


Gemarineerde tofu

Ingrediënten:

– 1 blok tofu
– 2 eetlepels ketjap manis
– 1,5 theelepel tahini
– 1 theelepel sambal
– scheutje water
– ter garnering: 2 eetlepels geroosterde sesamszaadjes

Extra: keukenrol en bakpapier

Bereiding:

1. Haal de tofu uit de verpakking en laat hem goed uitlekken. Dep hem met het keukenpapier goed droog. Je mag hiervoor best wat druk uitoefenen op de tofu.
2. Snijd de tofu eerst in plakken van ongeveer 1 centimeter en snijd deze plakken vervolgens in kleinere stukjes. Ik sneed de tofu in driehoekjes, maar een andere vorm is ook prima.
3. Meng alle overige ingrediënten in een grote kom. Doe hier de tofu stukjes in en meng alles goed door elkaar zodat alle stukjes tofu bedekt zijn met marinade. Laat de tofu minstens een uur marineren, maar eigenlijk is een nachtje in de koelkast nog beter.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tofu op een bakplaat met bakpapier en zet deze een kwartiertje in de oven op 200 graden. Haal de bakplaat na een kwartier uit de oven en draai de tofu stukjes om. Zet de tofu dan nog een kwartiertje terug in de oven.
5. Strooi eventueel wat geroosterde sesamzaadjes over de gebakken tofu.

 

 

0 gedachten over “What I eat in a day #3: VEGAN + een receptje voor gemarineerde tofu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *