Guilty Pleassures: Bounty Bites

In tegenstelling tot sommige mensen ben ik echt weg van bounty’s. Je weet wel, die snoepjes uit de celebration mix die altijd tot het laatst blijven liggen. Wanneer iedereen de mini twixen, marsjes en dove reepjes heeft opgegeten, liggen er altijd nog een paar zielige bounty’s in de schaal. Goed nieuws voor de bountyfans. Maar wist je dat je ook super gemakkelijk zelf een iets verantwoordere versie van bounty’s kunt maken? Hier is het recept.

‘Een meer verantwoorde versie?’ zul je nu misschien denken, dit was toch de guilty pleassure categorie? Ja, dat klopt, maar toch maakte ik deze guilty pleassure met zo min mogelijk geraffineerde suikers en zonder al te veel dadels. Ik zal je uitleggen waarom. Laatst had ik echt een ‘eye-opener’ momentje. Het was zaterdag en mijn bonuspapa (aka stiefvader) vierde zijn verjaardag. Ik had besloten dat dit de perfecte gelegenheid was voor een cheatday. Zo’n dag waarop je van jezelf alles op mag vreten wat los en vast zit. En dat deed ik dan ook: taart, ijs en oh ja, handen vol M&M’s. Ik heb er echt van genoten en besloot dat ik me dus helemaal niet schuldig of slecht hoefde te voelen. Moet kunnen, zo’n cheatday (niet te vaak, maar toch). Maar toen werd ik de volgende dag wakker. Ik wordt altijd uitgerust en opgewekt wakker (om zeven uur!), maar dat was die zondag anders. Ik was kapot! Mijn lichaam voelde moe, mijn ogen voelden moe, mijn hele alles was uitgeput. Ik heb die middag niets anders gedaan dan onder een dekentje op de bank gelegen. Ik vroeg me af hoe ik zo moe kon zijn. Ik had namelijk niets geks gedaan. Niet extreem gesport, te weinig geslapen, wel ‘slecht’ gegeten, dat wel, maar zou dat het nu zijn?

Ik denk achteraf dat die taart, ijsjes en M&M’s de boosdoener waren. Ik ben gewend gezond te eten. Verse producten zonder gekke toevoegingen of veel suiker. Daar let ik op, ik voel me daar beter bij en ik krijg er enorm veel energie van. Misschien is mijn lichaam daarom niet meer zo gewend aan cheatday voer en kostte het veel energie om dit te verwerken. Misschien kan ik gewoon echt niet zo goed tegen te veel suiker? Ik weet het niet zeker, maar uit voorzorg ga ik weer terug naar mijn clean eating systeempje. En dat vind ik helemaal niet erg, want deze super lekkere bounty bites passen daar prima in. Geloof me, het is echt niet meer moeilijk om die laatste zielige celebrations bounty’s te laten liggen, als je ook zo’n heerlijke homemade bounty bite kunt eten.

Bounty Bites 1

De bounty bites maakte ik dus met ‘goede’ ingrediënten: ongezoete kokosrasp, kokosolie en extra pure chocolade. Toch horen deze bites echt wel in de categorie ‘guilty pleassure’ thuis. Ze bevatten namelijk vrij veel vetten en calorieën. Dat is niet erg, want het zijn goede vetten en die heb je nodig, maar ik adviseer je niet alle twaalf tegelijk op te eten.


Bounty Bites

Ingrediënten (voor 12 Bounty Bites)

– 100 gram geraspte kokos (ongezoet!)
– 3 theelepels (15 gram) kokosolie, gesmolten
– 5 dadels, minimaal een uurtje geweekt in wat water (Tenzij je mejoul dadels gebruikt, deze hoeft je niet te weken. Dan heb je overigens aan zo’n 2 à 3 dadels voldoende)
– 65 gram pure chocolade (Ik gebruikte 85% cacao, maar alles vanaf 72% is prima)
– ter garnering (optioneel): 12 gojiberries en wat kokosrasp

Extra: een staafmixer

Bereiding

1. Doe de geraspte kokos, de gesmolten kokosolie en de (ontpitte) dadels in een kom. Mix dit met de staafmixer tot een plakkerig, kruimelig geheel.
2. Check even of je mengsel de juiste consistentie heeft. Het is een kruimelig mengsel, maar wanneer je wat in je hand neemt moet je er een balletje van kunnen knijpen. Lukt dit niet, voeg dan wat extra kokosolie of een theelepeltje honing toe.
3. Rol/knijp 12 balletjes van het kokosmengsel en leg deze op een bord. Zet het bord een half uur in de vriezer zodat de kokosolie weer hard kan worden en de balletjes wat steviger worden.
4. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie of in de magnetron als je liever lui dan moe bent net als ik. Als je wilt dat het chocolade laagje mooi stolt kun je het beste de helft van de chocolade smelten. De overige helft breek je in kleine stukjes en deze roer je door de gesmolten chocolade heen. De chocolade bereikt hierdoor de ideale temperatuur om later, als je de balletjes er doorheen hebt gerold, mooi hard te worden.
5. Rol de balletjes één voor één door de chocolade en leg ze op een bord. Garneer de Bounty Bites eventueel met een gojiberry en wat geraspte kokos.

Voedingswaarde 1 Bounty Bite: calorieën 109, koolhydraten 1.7 g., suiker 0.9 g., eiwit 1.1 g., vet 9.3 g., vezels 0.8 g.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *