Guilty pleasure: Rabarber-aardbeientaart

In de tuin bij mijn ouders groeit een mooie rabarberplant. Daar kun je heerlijke rabarbercompote van maken (recept), maar je kunt er ook prima taarten mee bakken. Omdat het vandaag Zondag Bakdag is, deel ik het recept voor een super lekkere, en een beetje guilty, rabarber-aardbeientaart.

De afgelopen weken heb ik op Zondag Bakdag telkens brave bakseltjes gemaakt: bananabread, sweet potato brownies en kikkererwten blondies. Vandaag vond ik het weer eens tijd voor een guilty pleassure. Combineer dat met de prachtige verse rabarber uit mijn moeders tuin en deze taart was geboren. Eerlijk gezegd is deze taart niet super ‘guilty’. Natuurlijk zit er boter en suiker in, dus gezond is hij zeker niet, maar het zou veel erger kunnen. De repen chocolade en dikke, romige karamelsauzen heb ik achterwege gelaten. En hé, rabarber is een groente, dus je zou dit ook een groententaart kunnen noemen.

IMG_4869[1]

Rabarber heeft een vrij zure smaak, maar door de zoete smaak van de aardbeien is dit helemaal niet te overheersend. De rabarber zorgt er juist voor dat de taart lekker fris wordt en niet mierzoet. Ook voor degenen die niet zo’n grote zoetekauw zijn is deze taart zeker het proberen waard.

Een puntje van deze taart is super lekker bij de koffie of thee, maar als je dan toch al guilty bezig bent kun je er ook een super lekker dessert van maken. Serveer de taart warm met een bolletje vanille-ijs en garneer je bordje met wat verse aardbeien. You can thank me later!


Rabarber-aardbeientaart

Ingrediënten

– 150 gram roomboter
– 325 gram bloem
– 2 eieren
– 100 gram suiker + 3 eetlepels voor de vulling
– Een snufje zout
– 500 gram verse aardbeien
– 3 a 4 stelen rabarber
– 1 eetlepel maizena
– Boter en bloem om de vorm in te vetten
– 1 geklutst ei

Extra: een vlaaivorm

Bereiding

1. Meng de droge ingrediënten in een kom. Kneed met je vingers de boter hier doorheen tot er kruimels ontstaan. Voeg dan de twee eieren toe en kneed het geheel tot een mooi deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het deeg een uurtje in de koelkast afkoelen. Door het kneden is de boter gesmolten en wordt het deeg wat plakkerig. Als je het deeg een tijdje in de koelkast laat rusten wordt de boter weer hard en zo kun je het deeg vervolgens gemakkelijker uitrollen. TIP: het deeg koelt gemakkelijker af als je het in een plak in de koelkast legt in plaats van in een bal.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet ook alvast de taartvorm in met een klontje boter en bestuif deze met wat bloem.
3. Halveer de aardbeien en snijd de rabarber in stukjes van 1 centimeter. Roer 3 eetlepels suiker en een eetlepel maizena door het fruit. De maizena neemt het vocht op uit het fruit zodat de taart niet te nat wordt.
4. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met flink wat bloem. Leg hierop het deeg. Bestuif het deeg ook aan de bovenkant met wat bloem en rol het vervolgens uit tot een plak van ongeveer 3 tot 5 millimeter. Til de plak voorzichtig op en leg deze in de taartvorm. Druk hem goed aan aan de randjes en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
5. Doe de vulling in de beklede taartvorm. Maak van het overige deeg lange repen en leg deze in rastervorm over de taart. Bestrijk de bovenkant van de taart met wat geklutst ei.
6. Bak de taart 50 minuten op 175 graden tot hij mooi goudbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *