Mystery Ingredient Challenge #1: Pure Chocolade

Een nieuwe categorie: De Mystery Ingredient Challenge! Iemand zoekt een ingrediënt voor me uit waarmee ik een gerecht moet koken. Hoe gekker hoe beter. Het mystery ingredient voor deze editie was pure chocolade. Ja lekker makkelijk denk je nu, maar ik kreeg er de opdracht bij een hartig gerecht te maken. Hoe dat afliep? Lees snel verder!

Ik houd bijna net zoveel van kookprogramma’s kijken als van koken zelf. Vooral Masterchef vind ik erg leuk. Mijn favoriete onderdeel daarvan is de mystery box challenge. De kandidaten krijgen een box vol ingrediënten waarmee zij een gerecht moeten samenstellen. Ik vind het altijd zo knap hoe zij met de meest random producten een mooi gerecht op hun bord toveren. Ik wilde ook wel zo’n uitdaging aangaan, daarom ga ik vanaf nu elke maand de Mystery Ingredient Challenge aan. Het zou natuurlijk te gemakkelijk zijn als ik zelf een Mystery Ingredient uit zou mogen kiezen, daarom laat ik mensen in mijn omgeving een product kiezen waarmee ik vervolgens aan de slag moet.

Voor deze eerste editie koos mij zus het ingrediënt. Ze kwam aanzetten met een reep pure chocolade (72%). Ja lekker makkelijk denk je nu, zo kan ik het ook. Maar dat was niet alles. Ik kreeg er namelijk de opdracht bij een hartig gerecht te maken. Oef, dat veranderde een hoop. Ik wist dat koken met chocolade een optie was, maar ik had het zelf nog nooit gedaan. Misschien heb je wel eens gehoord van Chicken mole. Dit is gegaarde kip met een saus van onder andere chocolade. Dat kon ik natuurlijk maken, maar dat vond ik te gemakkelijk. Ik moest van mezelf iets meer outside-the-box denken en zelf een gerechtje samenstellen.

choco aubergine

Ik groef even diep in mijn culinaire kennis over goede smaakcombinaties. Chocolade combineert goed met sinaasappel, munt, aardbei, karamel of vanille. Maar dat zijn natuurlijk allemaal smaken voor een dessert en dat was niet de opdracht. En toen kreeg ik een idee! Chocolade smaakt ook heerlijk met nootachtige smaken en toevallig had ik nog een potje tahini (sesampasta) in de koelkast staan. Dat gebruik ik vaak om geroosterde aubergines te maken. Mijn gerecht was bedacht: het werd geroosterde aubergine met een chocolade-tahini- chili marinade.

choco aubergine 3

Een aubergine op zich is nog geen gerecht. Daarom maakte ik er nog een couscous bij. Ik koos voor een couscous met broccoli, peterselie en rozijnen.

En dan nu de hamvraag: Hoe smaakte het? Terwijl de aubergine in de oven stond, rook ik de heerlijke geur van chocolade al, maar ik was heel benieuwd hoe die smaak zou combineren met de aubergine. Ik sneed de aubergine aan en nam een hap. OMG dat was lekker! Aubergine heeft van zichzelf niet heel veel smaak, dus het kon zeker de sterke smaak van de donkere chocolade hebben. Ook de combinatie met de tahini en chili in de marinade was heerlijk. Het enige minpuntje was dat de couscous niet zo’n goede match vormde met de marinade van de aubergine. De smaak van de broccoli ging niet echt lekker samen met de donkere chocolade smaak. Maar op zich was de couscous wel heel lekker. Daarom heb ik voor jullie de recepten van de aubergine en de couscous afzonderlijk uitgewerkt zodat je ze zelf met iets anders kunt combineren. Ik denk dat een stukje witvis bijvoorbeeld erg lekker is bij de couscous. En de aubergine, tja waar die goed mee combineert, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Misschien met een lekker stuk Turks Brood? Of met een couscous met dadel en kikkererwten?


Geroosterde aubergine met chocolade marinade

Ingrediënten (voor twee personen, ieder een aubergine helft)
– 1 aubergine
– 1 blokje pure chocolade (72%)
– 2 tl. kokosolie
– 2 tl. tahini
– een klein handje cashewnoten
– grof zeezout
– een snufje cayenne peper (of meer als je durft)
– ter garnering: peterselie en chili

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak vervolgens kruislings snedes in de aubergine helften zodat de marinade er zo meteen goed in kan trekken.
3. Leg de aubergine helften met de snijdkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster de aubergine 10 minuten zonder de marinade. Als je de marinade er nu op zou doen, zou de chocolade al aangebrand zijn voordat de aubergine gaar is.
4. Smelt in een steelpannetje de chocolade, kokosolie en tahini. Roer dit goed door elkaar tot een mooie marinade.
5. Haal de aubergines uit de oven. Verdeel de marinade over de twee helften. Strooi vervolgens wat grof zeezout over de aubergines. Zet de aubergines nu nog zo’n 5 tot 10 minuten in de oven. Let tussendoor goed op dat de chocolade niet aanbrandt. Rooster ook de cashewnoten even mee in de oven.
6. Haal de aubergines uit de oven en garneer ze met de cashewnoten en eventueel wat fijngesneden chili en peterselie.


Broccoli couscous salade met rozijnen

Ingrediënten (voor twee personen)
– 75 g. volkoren couscous (ik kocht deze bij de Action)
– 1 strok broccoli
– 1 hand rozijnen
– verse peterselie
– zout en peper
– optioneel: yoghurt

Bereiding:
1. Doe de couscous in een grote kom. Giet hier een gelijke hoeveelheid kokend water over en leg een bord op de kom. Laat de couscous in zo’n 5 minuten gaar stomen zonder het bord op te tillen.
2. Maak ondertussen de broccoli zeer fijn tot het de structuur van couscous heeft. Ik gebruikte hiervoor een kleine hakmolen, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Of een mes als je goede knife skills hebt.
3. Roer de couscous los met een vork. Voeg de broccoli  en rozijnen toe aan de couscous en roer dit door elkaar. Breng het geheel nu op smaak met peterselie, peper en zout.
4. Mocht je de couscous nu te droog vinden, dan kun je wat yoghurt toevoegen. Dit maakt het geheel wat vochtiger en het zorgt voor een extra frisse smaak.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *