Follow the foodie: Wildpluk wandeling

Vandaag heb ik iets gedaan wat ik al zo lang wilde doen, ik heb een workshop wildplukken gevolgd! Samen met een boswachter zijn we de stad door getrokken op zoek naar eetbare planten. Benieuwd wat we allemaal vonden? Lees dan snel verder!

Wildplukken vind ik zo gaaf. Wandelschoenen aan, mandje mee en gewoon eten uit de natuur. Toch had ik het nog nooit gedaan. Je kun je namelijk flink vergissen in bepaalde plantjes. Waar het ene plantje eetbaar is kan het andere plantje super giftig zijn. Daarom was ik super enthousiast toen ik hoorde dat kookboekenwinkel ’63 graden’ in Tilburg een wildplukwandeling had georganiseerd. Nu hoefde ik niet alleen op pad, maar gingen we met een groep onder leiding van een boswachter de stad in. Hij vertelde precies wat voor plantjes we tegenkwamen en welke eetbaar, en lekker, waren. Ik had nooit gedacht dat er in de stad zo veel planten te vinden waren waar je heerlijke salades, soepen en theetjes mee kunt maken.

We vertrokken vanochtend om tien uur bij de kookboekenwinkel op de Willem II straat. Vervolgens liepen we richting de Piushaven. De Tilburgers onder ons weten waar ik het over heb. De Piushaven is een voormalig industriële haven. Het gebied heeft er lang maar triestig bij gelegen, maar sinds enkele jaren is het hele gebied super leuk opgeknapt, met leuke restaurantjes en allerlei activiteiten die er georganiseerd worden. Omdat er in het gebied veel water is, zijn er veel planten te vinden. Ik wandel vaak door de Piushaven, maar na vandaag kijk ik denk ik toch met andere ogen naar al die plantjes. Als een saladebar in plaats van een berg onkruid.

Al deze plantjes vonden we rond de piushaven, en al deze plantjes zijn eetbaar!

wildplukwandeling.jpg

1: Grote pimpernel: van dit plantje kun je de blaadjes eten. Ze hebben een nasmaak die een beetje doet denken aan komkommer.
2: Watermunt: dit is familie van de munt die we allemaal kennen. Ik vind het eigenlijk veel lekkerder dan munt. De smaak is veel minder heftig en de geur doet een beetje denken aan anijs. Het plantje groeit onder water of half onderwater. Ik heb een stekje meegenomen om thuis verder te laten groeien.
3: Schapenzuring: zoals de naam al doet vermoeden, het plantje is een beetje zuur. Naast de blaadjes kun je ook de bloemetjes eten. Die zijn wat minder zuur.
4: Koolzaad: dit vond ik een super lekker plantje. Zowel de blaadjes als de bloemetjes smaken een beetje naar mosterd. Van koolzaad wordt olie gemaakt, maar je kunt de bloemetjes en blaadjes ook in een salade gebruiken.
5: Japanse wijnbes: van deze plant kun je de blaadjes niet eten, maar de bessen die er aan groeien kun je wel opsnoepen.
6: Kamille: deze kennen we natuurlijk allemaal wel. Je kunt er heerlijke thee van zetten of wat bloemetjes in je warme bad gooien voor een lekkere geur.
7: Herik: de jonge blaadjes en bloemetjes kun je gebruiken in een salade.
8: Kleefkruid: vroeger renden we altijd achter elkaar aan en plakten we dit op elkaars jas. Kleefkruid plakt namelijk door de haartjes die op de blaadjes zitten. Deze blaadjes zijn eetbaar.
9: Heermoes: van deze plant kun je thee zetten.
10: Zevenkruid: zevenkruid schijnt een onkruid te zijn dat overal groeit. Ik was het nog nooit tegen gekomen, maar ik heb er eigenlijk ook nog nooit op gelet. Ik vond de smaak super lekker. Je kunt het verwerken in bijvoorbeeld een omelet.
11: Kraakwilg: de jonge blaadjes van de kraakwilg zijn eetbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld in een salade doen.
12: Madelief: deze ken je vast wel, maar wist je ook dat je madeliefjes kunt eten? Ik wist dat niet. Je kunt er salades of soepen leuk mee opfleuren.
13: Herderstasje: ook deze kende ik al, maar ik wist niet dat ze eetbaar waren. De bloemetjes kun je verwerken in een salade en de driehoekige salades kun je lekker roosteren in een pan.
14: Postelein: hier had ik al wel ooit van gehoord, maar ik had het nog nooit geproeft. Ik vond dit echt een lekker plantje. Niet een te sterke smaak, maar juist heel fris. Leuk voor een salade of een boterham met kaas.
15: Look zonder look: deze plant vond ik heel verrassend. Look zonder look ruikt heel erg naar knoflook, maar het is er geen familie van (vandaar ‘zonder look’). Het plantje heeft naast een lichte knoflook smaak ook een vrij bittere smaak. Niet te veel van gebruiken dus. Het lijkt me wel leuk om hier een kruidenboter van te maken.
16: Es: dit vond ik de grootste verrassing van de dag. De Es. Die boom kende ik wel, maar blijkbaar kun je dus de jonge blaadjes eten. De smaak is nog wel het meest opvallend. De blaadjes smaken na even kauwen namelijk echt heel erg naar amandel! Ik ga hier zeker mee experimenteren. Misschien komt de smaak nog beter naar voren als je het even vijzelt. Leuk voor een pesto misschien?
17: Speenkruid: ook van dit plantje kun je zowel de blaadjes als de gele bloemetjes gebruiken.
18: Pinksterbloem: deze leuke paarse bloemetjes zien er niet alleen heel leuk uit op een salade, maar ze zijn ook heel lekker. Ze hebben een beetje een scherpe smaak zoals radijsjes. Je kunt er dus beter niet te veel van gebruiken.

Wat een lijst he! Ik kan niet wachten om met mijn mandje de Piushaven door te trekken om een mooie salade bij elkaar te plukken. Of ja, een hele salade… de meeste plantjes hebben een vrij uitgesproken smaak. Je kunt er dus beter geen hele saladeschaal mee vullen, maar het is wel erg leuk om wat blaadjes over je salade heen te strooien.

wildplukwandeling 3.jpg

Na twee uur wandelen en plukken liepen we terug naar de winkel. Daar stond een heerlijke lunch op ons te wachten, met verse kruiden die ze al eerder geplukt hadden. Een stukje quiche met geitenkaas en zevenblad, heerlijk brood met hummus, een salade met gegrilde courgette en paprika en een berg verse kruiden, een bonensalade, couscous en er was nog veel meer dat niet meer op mijn bordje paste. Alles was heerlijk, en dat we het op konden eten in het zonnetje maakte alles natuurlijk nog net iets lekkerder.

wildplukwandeling2

En natuurlijk wil ik nu zelf ook aan de slag als ‘wildplukker’, dus ik kocht in de winkel meteen deze wildplukkaart waar je in een oogopslag op kunt zien wat je allemaal eetbaar is.

Ik heb genoten en vooral ook heel veel geleerd vandaag! Als je van koken met verse kruiden houdt, moet je dit zeker eens proberen. En je moet ook zeker eens  langs gaan bij 63 Graden op de Willem II straat in Tilburg. Ze hebben daar zoveel prachtige boeken en ze organiseren veel activiteiten dus houd hun site of facebookpagina in de gaten.

Liefs,
Miss Havermout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *