Recept: Healthy zoete aardappel brownies

Zondag bakdag! Vandaag een recept voor brownies. Geen guilty pleassure brownies, maar perfectly healthy brownies gemaakt van zoete aardappelpuree. Ik moet toegeven, deze brownies smaken natuurlijk niet hetzelfde als brownies met veel boter en suiker, maar lekker zijn ze zeker wel. Een perfecte gezonde snack voor echte chocoholics dus.

Zijn ze nu echt lekker? Ja, ik vind van wel, natuurlijk smaken ze niet zoals de guilty pleassure brownies die je kent, maar lekker zijn ze wel. Ik heb daar een theorie over. Je hebt ‘lekker lekker’ en ‘gezond lekker’. Lekker lekker is een pot Ben&Jerry’s ijs. Gezond lekker is een plak healthy bananenbrood. Die pot Ben&Jerry’s ijs eet je als traktatie. Als beloning voor een goed cijfer of als treat na een week lang werken. Een gezond lekkere snack eet je tussendoor, als vieruurtje, in plaats van bijvoorbeeld een appel of een paar rijstewafels. Als je iedere dag om vier uur een lekker lekkere snack zou pakken, tja dan weet je wel wat er gebeurt. Daarom pak ik om vier uur een gezond lekkere snack. En ja die zijn minder lekker dan en pak oreo’s of een McFlurry, maar dat is een appel ook en die eet je toch ook als snack tussen door. Ja, nou dan, gezond lekkere snacks moet je zien als appel. Gewoon lekker, maar ze kunnen niet tippen aan Ben&Jerry’s of oreo’s.

brownie 1

Deze brownies zijn gemaakt van zoete aardappelpuree. Ze zijn daardoor super moist en fudgey. Naast zoete aardappel zit er ook een banaan in om het allemaal nog wat zoeter te maken zonder dat je extra suiker toe hoeft te voegen. Verder bestaat de ingrediëntenlijst uit meel (ik gebruikte speltmeel), bakpoeder, cacaopoeder en een snufje zout. Zoals je ziet, helemaal vegan dus. Ook ideaal voor mensen met een lactose intolerantie. Als je voor glutenvrij havermeel kiest zijn de brownies ook nog eens glutenvrij. Bovenop strooide ik wat gehakte hazelnoten, maar je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor andere noten of wat chocolate chips.

De brownies moeten een half uurtje in de oven. Na dat half uurtje zijn ze nog steeds erg zacht. Als je ze vervolgens helemaal laat afkoelen worden ze wat steviger en kun je ze in stukken snijden of uit het cupcakevormpje halen. Ook als ze afgekoeld zijn blijven ze van binnen heerlijk fudgey. Omdat er geen boter en eieren in het browniebeslag zitten, krijgen de brownies geen krokant laagje aan de bovenkant. Je kunt de structuur vergelijken met een soort van kruising tussen fudge en aardappelpuree. Ik vind dat perfect.


Zoete aardappel brownies

Ingrediënten (voor 9 brownies)

– 400-500 gram zoete aardappelpuree (dat is de puree van 1 flinke zoete aardappel)
– 60 gram (spelt)meel
– 50 gram cacaopoeder
– 1 tl. bakpoeder
– 1 banaan
– een snufje zout
– een handje gehakte (hazel)noten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Prak de banaan tot een puree en meng dit in een kom met de zoete aardappelpuree.
3. Meng in een andere kom het meel, cacaopoeder, bakpoeder en een snufje zout.
4. Doe de natte ingrediënten bij de puree en meng alles goed door elkaar.
5. Bekleed een brownievorm met bakpapier of leg negen papieren cupcakevormpjes in een muffintin.
6. Doe het browniebeslag in de brownievorm of verdeel het beslag over negen cupcakevormpjes.
7. Strooi de gehakte noten over de brownies.
8. Bak de brownies 30 minuten op 175 graden. Als je merkt dat de hazelnoten na een tijdje te donker worden kun je wat zilverfolie over de brownie leggen zodat de brownies wel verder garen, maar de hazelnoten niet verbranden in de oven.
9. Haal de brownies uit de oven en laat ze afkoelen. Als ze warm zijn kun je de brownie nog niet snijden. Door hem af te laten koelen wordt hij wat steviger en kun je hem in stukken snijden.

 

0 gedachten over “Recept: Healthy zoete aardappel brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *