Review: Broodbakmix spelt-volkoren van Aldi

speltbroodjes.jpg

Wat is er nu beter dan de geur van vers gebakken brood in huis? Niks toch? Zelf brood bakken hoeft niet moeilijk te zijn, al helemaal niet wanneer je een kant en klare bakmix gebruikt. Ik test vandaag de broodbakmix van Aldi in de variant spelt volkoren. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees dan snel verder. 

De Aldi was voor mij altijd een winkel waar ik recht aan voorbij liep. Ik vond de winkel altijd maar rommelig en het assortiment niet echt geweldig. Ik ging veel liever naar de Lidl, waar vooral de keuze aan groente en fruit veel groter is. Toch kwam ik deze week voor het eerst in lange tijd weer eens bij de Aldi, en ik was super verrast! Het assortiment was veel uitgebreider dan de laatste keer dat ik er kwam, en dan met name het assortiment aan gezonde voeding. Hoera! Daar word ik blij van. Zo kwam ik lijnzaadolie, boekweitmeel, soyayoghurt en heel veel soorten diepvriesfruit tegen. Alles wat een echte foodie in haar voorraadkast heeft staan.

broodbakmix i.jpg

Maar ik vond ook broodbakmixen. Als het even kan bak ik zelf mijn brood. Vaak doe ik dat met eigen recepten, maar soms zijn broodbakmixen wel zo handig en ook heel lekker trouwens. Bij de Aldi verkopen ze drie varianten: wit brood (daar maak je me niet blij mee), meergranenbrood (helaas is dat vaak geen volkorenbrood) en spelt volkoren brood. Die laatste gooide ik meteen in mijn mandje. De prijs? 0,59 euro! Voor 0,59 euro (en wat liefde en tijd) heb je dus een zelfgemaakt spelt volkoren brood. Dat kan toch niet dacht ik, want speltbrood en speltmeel zijn vaak erg duur. Dus ik keek even in de ingrediëntenlijst. Er zit werkelijk 80% volkorenspeltbloem en 9% volkorenroggebloem in deze mix! Zie hier het bewijs:

bakmix.jpg

Prima prijs en prima ingrediënten, maar valt er ook mee te werken? Ik heb precies de aanwijzingen op de verpakking gevolgd. Eerst meng je de bakmix met 330 ml. water. Dit kneed je 10 minuten goed door. I know, dat is lang, maar hé, zie het als een gratis arm work-out. Na het kneden laat je het deeg in een kom 30 minuten rusten. Het deeg kan dan wat rijzen. Na 30 minuten vorm je het deeg tot een brood of je maakt er kleine broodjes van. Ik koos ervoor om het deeg te verdelen in 8 kleine bolletjes. Deze bolletjes moeten vervolgens weer 30-45 minuten rijzen. Ondertussen verwarm je alvast de oven voor. Dan is het eindelijk tijd om de broodjes te bakken. Eerst op 230 graden en vervolgens laat je de temperatuur zakken tot 200 graden. Na een paar minuten ruikt het hele huis al naar de heerlijke geur van vers gebakken brood. Alleen die geur is al het proberen waard. De kleine broodjes hoeven maar 15-20 minuten in de oven. Een heel brood duurt wat langer. Het hele proces van bakmix tot broodjes kost dus zo’n uur en veertig minuten. Maar een groot deel van deze tijd ligt het brood gewoon te rusten en kun jij doen waar je zin in hebt.

broodbakmix iiii.jpg

De broodjes zijn super mooi gerezen. Qua rijzen is dit denk ik zelfs mijn beste brood resultaat ooit! Ze waren zo ver gerezen, dat ik ze in plaast van een keer doormidden, zelfs twee keer doormidden kon snijden. Hoe leuk is dat voor een dubbele hamburger! Voor dubbeldekker hamburgers vond ik het vandaag tijdens de lunch nog te vroeg, dus de onderkant belegde ik met sla en komkommer, en de twee bovenste plakken belegde ik met kaas. Dan nu het antwoord op de belangrijkste vraag, hoe is de smaak? Allereerst moet ik opmerken dat de broodjes niet super luchtig zijn, maar dat is vaak zo bij zelfgebakken brood. In het brood uit de supermarkt zit broodverbeteraar. Dit zorgt voor de luchtige ‘fluffy’ structuur. Zelfgebakken brood is altijd wat vaster en steviger. Dat waren deze broodjes ook, maar  zeker niet te vast. De bovenkant van het brood had een lekker krokante korst. Daar houd ik van! Dan de smaak, die vond ik helaas wat tegenvallen. Ik vond het brood vrij vlak van smaak. De volgende keer voeg ik wat extra smaak toe met wat kruiden, rozijnen of noten. Misschien dat het ook helpt om een extra snufje zout aan het deeg toe te voegen, om zo de smaak wat op te halen.

Eindconclusie: Voor 0,59 euro ben ik echt tevreden over de broodbakmix van Aldi. Het is relatief gemakkelijk om brood te maken met deze mix en het duurt ook niet al te lang. Het deeg rijst heel goed en de geur die uit de oven komt tijdens het bakken is heerlijk. De smaak viel mij helaas wat tegen. Al met al, toch genoeg reden om deze broodbakmix nog eens te kopen.

Ga jij de uitdaging aan om ook eens zelf brood te bakken? Gewoon doen, je zult zien dat het allemaal wel mee valt, zeker met zo’n kant-en-klare bakmix.

Liefs,

Miss Havermout

 

 

14 gedachten over “Review: Broodbakmix spelt-volkoren van Aldi

 • april 26, 2016 om 9:46 am
  Permalink

  Hoi,
  Gisteren ook deze mix gebruikt. Netjes met 330ml water. Het bleef bij mij alleen een erg plakkerig deeg, ik heb er zelf nog een aantal lepels speltmeel bij gedaan, en toen was het pas te hanteren. Was dat bij jou ook zo?
  Groetjes

  Beantwoorden
  • april 26, 2016 om 9:50 am
   Permalink

   Pfff, dat kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren. Maar ik heb wel vaker bij broodrecepten dat ik wat extra water of bloem toe moet voegen. Hoe vond jij de smaak?

   Beantwoorden
   • april 26, 2016 om 9:55 am
    Permalink

    Ik heb er 1 brood van gemaakt, 40 minuten in de oven en toen was hij prima. Het brood was lekker zacht, niet droog. Ik vond het luchtiger dan bijv. het Stevig Speltbrood van de AH, wat wij meestal eten. De smaak is inderdaad wel wat vlak. De kinderen vonden het heerlijk. Vooral toen het net uit de oven kwam.

    Beantwoorden
 • augustus 20, 2016 om 5:29 am
  Permalink

  Hoi,

  Is deze mix ook voor de Broodbakmachine te gebruiken?

  Vast bedankt!

  Groetjes,
  Petra.

  Beantwoorden
  • augustus 20, 2016 om 10:16 am
   Permalink

   Hoi Petra, ja hoor dat kan! Op de verpakking staan instructies voor brood bakken met de machine en met de hand.

   Beantwoorden
 • oktober 26, 2016 om 8:21 am
  Permalink

  Na een flink aantal probeersels met diverse meelsoorten, terechtgekomen bij Albona Speltvolkoren van ALDI. Strikt gehouden aan aanwijzingen op het pak. Broodjes gebakken. Resultaat: PRIMA. Smaakvol, mals ook uit de vriezer heel lekker. Eindelijk broodjes naar mijn zin.

  Beantwoorden
 • oktober 31, 2016 om 12:20 pm
  Permalink

  Mijn ervaring met dit meel is ook heel positief. Tip: hou je niet te veel aan de rijstijd, maar geef het meel gewoon alle tijd. Ik doe het met de mixer, uurtje rijzen, dan nog een keer, en weer uurtje rijzen. Soms heb ik nog wat anders te doen en staat het nog een keer een poosje, liefst op een lekker warme plek. Je krijgt dan prachtig homogeeen brood. Ik denk dat het ook de smaak ten goede komt, maar dat is voor iedereen anders. Lekkere pitjes ed door, is ook heerlijk. Dat het meel wat plakkerig kan zijn, is waar, maar als het langer rijst, is dat juist goed. Gebruik flink bloem bij het kneden. Het grote minpunt? Er ligt veel te weinig van in de schappen. Kan iemand Aldi even tippen??

  Beantwoorden
 • januari 8, 2017 om 5:46 pm
  Permalink

  Hallo liefhebbers van de Aldi speltmix! Met recht: een prima keuze, ook alles volgens voorschrift gedaan, 4 broodjes gebakken, iets te lang want de bodems waren te bruin. Maar over de smaak: vind ik prima, lekker genoeg, de vlakheid komt misschien door het weinige zout wat er tegenwoordig inkomt? Kan weinig mis mee zijn met de meelingrediënten. En over het plakkerige tijdens het kneden: dat is zo met spelt, daar zit erg weinig gluten in, is altijd zo, beetje boekweit op de handen erbij bij het afkneden en na de eerste kneding: met keukenspatel afschrabben van de handen, gaat best goed.

  Beantwoorden
  • januari 8, 2017 om 9:40 pm
   Permalink

   Probeer het eens met wat meer pitjes of zaden er in, gebruik latex handschoenen (erg hygiënisch! en zo weer schoongewassen), even wat langer laten rijzen, flink de deeghaken er door de 2e keer en bak met een (pizza) steen in de oven. Advies aan Aldi:zorg voor meer aanvoer, het speltmeel is vaak snel op..

   Beantwoorden
 • mei 1, 2017 om 2:54 pm
  Permalink

  Ik heb laatst ook 2 broden gebakken met deze mix in de broodbakmachine. Ik gebruik dan 30 ml minder water anders zakt mijn brood helemaal in elkaar. Ik vind de smaak goed en ik heb altijd een perfect brood. Helaas is het een beetje moeilijk verkrijgbaar. De smaken wit en volkoren zijn er volop. Spelt is trouwens ook veel gezonder voor diabetes patiënten dan tarwe.

  Beantwoorden
 • december 24, 2017 om 3:28 pm
  Permalink

  De Aldi verkoopt ook speltmeel volkoren. Dit is geen bakmix.
  Ik gebruik het in de broodbakmachine.
  Het recept: 3 gram gist, 400 gram speltmeel, 7 gram zout, 285 gram water, 8 gram suiker en 14 gram olijfolie.

  Btw. gewoonlijk haal ik de meel bij de molen.

  Beantwoorden
 • januari 17, 2018 om 4:14 pm
  Permalink

  Ik gebruik de broodbakmachine om het deeg te kneden en de eerste reis.
  Voor de vloeistof gebruik ik 50 ml oliijfolie en 280ml water.Ik voeg ook nog zonnebloempitten toe.
  25 minuten bakken in de heteluchtoven en ze zijn prima, zelf vind ik ze lekkerder en je kan ze wat langer bewaren dan andere soorten.

  Beantwoorden
 • september 22, 2018 om 8:38 pm
  Permalink

  Ik maak het ook als de vorige schrijver maar doe er een eitje door heen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *